Dünya yağ sektörü İstanbul'da

İSTANBUL (İHA) - "Dünya Yağlı Tohumlar ve Yenilebilir, Endüstriyel ve Özel Yağlar Konferans ve Sergisi İstanbul'da başladı.
12 - 15 Ağustos tarihleri arasında Harbiye Askeri Müze'de gerçekleştirilecek organizasyona Marsa KJS Genel Müdürü Ümit Ersoy başkanlık yapacak.

Düzenlenen basın toplantısında organizasyonla ilgili bilgiler veren Ümit Ersoy, "Yağ sektörü ve yan endüstrilerinden birçok akademisyen ve profesyoneli bir araya getiren geniş çaplı organizasyon; Amerika Yağ Kimyacıları(AOCS), Avrupa Yağ Sanayicileri ve Bitkisel Yağ Sanayicileri Deneği'nin katkılarıyla gerçekleşecek. Amerikan Soya Birliği'nin (ASA) de desteğini alan "Dünya Yağlı Tohumlar ve Yenilebilir, Endüstriyel ve Özel Yağlar Konferans ve Sergisi'nde 4 gün boyunca İngiltere'den Kanada'dan, İtalya'dan ABD'ye, Japonya'dan Nijerya'ya dünyanın dört bir yanından gelen uzmanlar, yağ sektöründeki son gelişmeleri ve araştırmaları tartışacak" dedi.

Reklam
Reklam

Yağ sektörü açısından önem taşıyan bu organizasyonun uluslar arası bağlantılar kurmak, Türkiye'nin tanıtımına katkı sağlamak ve yağ endüstrisinin öncüleri ile tanışmak açısından önemli bir fırsat yaratacağını belirten Ersoy, "Toplantının Türkiye'de gerçekleştirilmesi turizme destek dışında bir diğer avantajı da Kuzey Afrika, Ortadoğu ve Asya ülkelerinin katılımının sağlanması" diye konuştu.

"SEKTÖR KENDİ KENDİNE YETEMİYOR" Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Sarı ise geçen yıl devalüasyondan hemen sonra yapılmayan Gümrük Vergisi düzenlemelerinin Kasım 2001'de yağ krizi öne sürülerek bir tepki düzenlemesi şeklinde yüzde 0-12 oranlarına çekildiğini oysa kendi önerdikleri düzenlemeler yapılsaydı ne yağ krizinden ne de bir spekülasyondan söz edilmeyeceğine dikkat çekti.

Bir gıda sektörü olan sektörlerinin diğer gıda sektörlerinden farklı olarak kendi kendine yetemediğini kaydeden Sarı, "Bu durumda ihracatı tamamen yurtdışından ihraç kaydıyla ithal ettiğimiz hammadde ile yapabiliyoruz. Ana girdimiz olan hammadde döviz ile sağlanınca da kurdaki artışlar sektörümüzü dış pazarlarda rekabetçi kılamıyor. Sadece yerli girdiler de yalnızca birkaç puan avantaj sağlıyor. Kur artışının fazla avantaj sağlayamadığı sektörümüzde gerek teknolojik altyapımız gerek coğrafi konum ve gerekse yakın ülkelerden kolay hammadde temini ile ihracatını sürdürmeye çalışmaktadır. Ancak bu konu haksız kazanç sağlamayı amaçlayanlara engel olmak için alınan son tedbirler ihracatımızı zorlaştırmakta ve iyi niyetli sanayicimizi zor durumda bırakmakta" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

"AYÇİCEK ÜRETİMİNDE GERİYİZ"
Türkiye'de kişi başı likit yağ tüketiminin 10 kilogram olduğunu belirten Sarı, likit yağ ihtiyacının 700 bin ton civarında olduğunu oysa Türkiye'de üretilen likit yağın yaklaşık 250 bin ton ay çiçek, 180 bin ton pamuk toplam 430 bin ton olduğunu açıkladı. Dünyada en fazla ay çiçek üreten ülke Arjantin'in 3 - 7 milyon ton, Rusya ve Ukrayna'nın 5 -5.5 milyon ton, Doğu Avrupa ve ABD 1 milyon ton olmasına rağmen bu rakamın Türkiye'de 550 - 600 bin ton civarında olduğuna dikkat çeken Sarı, Türkiye'nin ay çiçek üretiminde geri olduğunu sözlerine ekledi.