Dünya yüzeyi çölleşiyor

SAMSUN (İHA) - Dünya yüzeyinin üçte biri olan 4 milyar hektarı aşkın arazi çölleşme tehdidi altında olduğu belirtildi.

TEMA Vakfı Samsun İl Temsilcisi Ömer Faruk Sönmez, çölleşmenin, kurak, yarı kurak ve kurak bölgelerde, insanların gerçekleştirdiği faaliyetler ve iklim değişiklikleri nedeniyle toprak verimliliğinin yavaş yavaş kaybolması ve yeşil örtünün azalması olduğunu söyledi. Çölleşme, kurak alanların, çöllerin, meraların ve savanların bozulması anlamına da geldiğini dile getiren Sönmez, bugün mevcut iklim değişiklikleri ve yanlış arazi kullanımı nedeniyle, arazilerin bozulumu her zamankinden daha hızlı gerçekleştiğini kaydetti.

Reklam
Reklam

"Dünya yüzeyinin üçte biri veya bir başka deyişle 4 milyar hektarı aşkın arazi çölleşme tehdidi altındadır" diyen Sönmez, "İhtiyaçlarının çoğu için toprağa bağımlı olan 1.2 milyarı aşkın insanın hayatı kurak alan ekosistemlerine ve ürünlerine bağımlıdır. Çölleşme yoksulluğun hem nedeni, hem sonucudur. Çölleşme ekonomik kaynaklar üzerinde büyük bir yüktür ve bu süreçten en fazla kalkınmakta olan ülkeler etkilenmektedir. Küresel düzeyde, çölleşmeden doğrudan etkilenen bölgelerde yıllık gelir kaybı 42 milyar dolarken, çölleşme ile mücadelenin yıllık bedeli sadece 2.4 milyar dolardır. Bugün dünya üzerinde Almanya ve Fransa'nın toplam nüfusuna karşılık gelen yaklaşık 135 milyon kişi çölleşme nedeniyle göç etme tehlikesi altındadır. Gelişmekte olan ülkelerde yerel çiftçi kuruluşları alternatif arazi yönetimi stratejileri geliştirmek zorunda kalıyorlar. Bu yaklaşımların çoğu ciddi başarılar elde ediyorlar, ancak bunların açığa çıkarılması ve politikacılar ve diğer paydaşlar ile paylaşılması gerekiyor" dedi.

Reklam
Reklam

Türkiye'nin yüzde 89'unda hafif, orta, şiddetli ve çok şiddetli olmak üzere erozyon olduğu ve bu gelişmeler doğrultusunda çölleşme riski olduğuna dikkat çeken Sönmez, erozyonla kaybolan yıllık toprak miktarının milyar tonlara ulaştığını kaydetti.