Dünyaca ünlü ebru sanatçısı Mukadder Kavas, Bitlis Eren Üniversitesi'nde

Dünyaca ünlü ebru sanatçısı Mukadder Kavas, Bitlis Eren Üniversitesi Sağlık Kültür Başkanlığı'nın 2011-2012 yılı faaliyet...

Dünyaca ünlü ebru sanatçısı Mukadder Kavas, Bitlis Eren Üniversitesi Sağlık Kültür Başkanlığı'nın 2011-2012 yılı faaliyet programı çerçevesinde Bitlis’e geldi.

Eren Üniversitesi tarafından Sağlık Kültür daire Başkanlığı organizasyonunda üniversite bünyesinde düzenlenen ve 5 gün devam edecek olan ebru kurslarında Usta Öğreticilik yapmak üzere Bitlis’e gelen ünlü ebru sanatçısı Mukaddes Kavas, kursiyerlerle birlikte gazetecilere ebru sanatının püf noktalarını anlattı. Üniversiteli 7 kursiyerle birlikte kursu sürdüren Kavas, ebrunun, kitreyle yoğunlaştırılmış su üzerine tezyini kâğıt ile resim yapma sanatı olduğunu belirtti.

Reklam
Reklam

Batılıların ebruyu Türk kağıdı olarak bildiğini ifade eden Mukladder Kavas, "Ebru geleneksel Türk sanatlarımızdandır. Batıda ebru Türk Kağıdı olarak biliniyor. Koyulaştırıcı bir madde ile kıvamı arttırılmış suyun üzerine, içine öd katılmış, suda erimeyen boyaların serpilmesi ve su yüzeyinde meydana gelen şekillerin bir kağıda geçirilmesi ile yapılır. Ebru sanatı başlı başına bir sanattır. Bir insanın tüm stresini alır götürür. Ben Ebru sanatına bundan 22 yıl önce başladım. Bitlis’e gelmemde sağlık kültür daire Başkanlığının katkıları büyük olmuştur. Bitlis’e daha önce hiç gelmemiştim. Bitlis çok bakir bir yer insanları çok sıcak kanlılar. Özellikle Bitlis’in karını gördüğümde uçaktan resimler çekmeye başladım. Kar resimleri, insan resimleri, karga resimleri çektim. Karı ve Kargaları uzun zamandır görmüyordum. Hakikaten bu yöre zor bir coğrafya’ya sahip. Umuyorum bizim buradaki bu başlangıcımız bir başlangıç olur, ve devamı gelir. Bizim burada yetiştireceğimiz öğrenciler bu işi devam ettirir. Ebru sanatında 4 yıl, 5 yıldır ders almaya gelen öğrencilerim var. Bu çok önemli biz bu sanatı bu şekilde bu sanatı öğretiriz." dedi.

Reklam
Reklam

Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Doğru’da kendilerini kırmayarak Bitlis’e gelen Kavas’a teşekkür ettiğini belirterek, Eren Üniversitesi olarak Sağlık Kültür Başkanlığı'nın 2011- 2012 Yılı faaliyet Programı çerçevesinde öğrencilerin serbest zamanlarını olumlu yönde değerlendirebilmelerinin yanında Fiziksel ve ruhsal sağlıklarını güçlendirmelerini hedefleyen Ebru sanatıyla birlik 6 ayrı kurs açtıklarını söyledi.

Açılan kursların 9 Mart itibariyle Antrenör ve Usta öğretiler gözetiminde başladığını söyleyen Rektör Doğru, Halk oyunlarına 44, Kış sporlarına 48, Gitar kursuna, 80, Uzakdoğu sporları kursuna 44, Su sporları kursuna 104 ve Ebru kursuna 7 öğrenci olmak üzere toplamda 317 öğrencinin bu kurslara başvurduğunu açıkladı.

Yapılan konuşmalardan sonra atölyede bir süre ebru sanatının nasıl yapıldığını anlatan dünyaca ünlü ebru sanatçısı Mukadder Kavas’a Rektör Doğru tarafından plaket verildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: