Dünyaca Ünlü İskoç Fizikçi Selçuk’ta

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Fen Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamdi Şükür Kılıç’ın daveti...

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Fen Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamdi Şükür Kılıç’ın daveti üzerine Konya’ya gelen dünyaca ünlü İskoç Fizikçi Prof. Dr. Kenneth Ledingham, öğrencilere, bilim insanlarına ve iş adamlarına konferans verdi.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamdi Şükrü Kılıç, “Selçuk Üniversitesi ile Strathclyde Üniversitesi arasında gerekli çalışmaları başlatılarak Stratclyde Üniversitesi’nde mevcut olan sistemlerin Konya’ya transferi için en kısa zamanda çalışmalara başlayacağız” dedi. Selçuk Üniversitesi İleri Araştırma ve Teknoloji Merkezi, Fen Fakültesi ve Konya Sanayi Odası’nın destekleriyle organize edilen konferansa lazer kullanarak nükleer reaksiyonlar neticesinde kimyasal elementleri dönüştüren ilk bilim adamı ünvanının da sahibi olan Prof. Dr. Ledingham, konuşmacı olarak katıldı. Temel fizik çalışmalarında gelinen son noktayı öğrenciler, bilim insanları ve iş adamlarıyla paylaşan Prof. Dr. Ledingham, Konya Lazer Laboratuvarlarının gerekli donanıma kavuşturulması için gereken desteği verebileceğini söyledi. Lazer fiziği alanında çalışma yapan Prof. Dr. Ledingham, öğretim üyeleri ve öğrencilere Strathclyde Üniversitesi’nde yaptığı araştırmalar hakkında bilgi verdi.

Reklam
Reklam

“BU ÇALIŞMALAR KONYA’DA DA SÜRDÜRÜLMELİ”

Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamdi Şükür Kılıç ile birlikte İngiltere Savunma Bakanlığı tarafından desteklenen ve gümrük kapılarından terörist amaçlı olarak geçirilmeye çalışılan kimyasal patlayıcıların dedekte edilmesi üzerine yapılmış çalışmalarını da dinleyicilerle paylaşan Prof. Dr. Ledingham, “Kimyasal patlayıcıların dedekte edilmesi üzerine yapılan çalışmaların Konya’da da sürdürülmesi gerekiyor. Lazer Nükleer Fizik çalışmalarına önem verilmelidir. Büyük hacimli hızlandırıcılara alternatif olarak lazer hızlandırıcıların üretilmesi ve çok küçük alanlarda etkin bir şekilde ve daha ucuz maliyetli bir şekilde üretilmesi için gerekli altyapı çalışmalarının Konya’da da ortaya konulması gerekiyor” dedi.

Kanser uzmanlarıyla çalışmalar yaptıklarını anlatan Prof. Dr. Ledingham, “Ekibimle birlikte protatip lazer üretimi için oldukça yoğun bir çalışma yapıyoruz. Kanser uzmanları direk olarak proton onkolojisinde kullanılabilecek büyük bir lazer dizayn edilmesine başlama noktasında oldukça ısrarcı davranıyorlar. Fakat ben ilk olarak bir protatip lazer üretilmesi, bu üretilen lazerin kobaylarda denendikten sonra bir üst versiyonunun insanların kullanımına sunulmasının daha iyi olacağı fikrindeyim. Bu amaç doğrultusunda lazer protatipi üretimi üzerine önemli çalışmalar yapıyoruz” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: