ANKARA (İHA) - Nijerya'da 2000 kadın üzerinde yapılan araştırmada, sünnet edilen kadınların, uzun süren üreme organları problemleriyle karşı karşıya kalabildikleri belirlendi. Amerikalı ve İngiliz bilim adamlarının yaptıkları araştırmada, her yıl dünya üzerinde yaklaşık 2 milyon kadının sünnet edildiği bildirildi.
Araştırmada, sünnet olmuş kadınların ilk doğumlarında ölü doğum yapma risklerinin yüzde 9.2'yken, bu oranın sünnet olmamış kadınlarda yüzde 6.3 olduğu belirtildi. İkinci doğumlarda bu oran sünnetli kadınlar için yüzde 5.7'ye düşerken, sünnetsizlerde yüzde 2.3'e düşüyor. Sünnet olmuş kadınlarda ilk doğumların diğer kadınlara göre daha uzun sürdüğü de araştırmada ortaya çıkan bir başka gerçek.
Araştırmaya göre, dünyada yılda 2 milyon kadına sünnet yapılıyor. ABD, Kanada, Fransa, Avustralya ve İngiltere gibi göçmen alan ülkelerde de yasadışı olarak bu yöntemin uygulandığı ifade edilen araştırmada, uygulamanın amacı da, kızların bekaretlerini korumaları, kadınların kocalarına bağlı kalmalarının sağlanması ve kadın cinselliğinin bastırılması olarak gösteriliyor.
Sünnet, klitorisin ucunun kesilmesi ya da vajina ağzının dikilmesi suretiyle yapılıyor. Uygulama, genelde Afrika ülkelerinde olmak üzere batı ve güney Asya ile Ortadoğu'da görülüyor.