Dünyada 2,3 milyar kişi sağlıklı suya hasret

Dünya, "22 Mart Dünya Su Günü"nü kutlarken, yapılan araştırmalar, bugün 2,3 milyar kişinin sağlıklı suya hasret olduğunu, yılda 7 milyon kişinin ise suyla ilgili hastalıklardan hayatını kaybettiğini gösteriyor.

Jeoloji Yüksek Mühendisi Dr. Ahmet Apaydın'ın Birleşmiş Milletler, çeşitli uluslararası su kuruluşları ve kendi deneyimlerini harmanlayarak yaptığı çalışma, konuyla ilgili ilginç fakat "ürkütücü ve vahim" bir resim ortaya koyuyor.

Doğal kaynaklar arasında belki de en özel yere sahip, yüksek kaliteli bir yaşamın sürdürülebilmesi, ekonomik ve sosyal gelişme için en önemli madde olan su, gelecekte insanlık için çok önemli bir sorun olacak gibi görünüyor.

Reklam
Reklam

Dr. Apaydın'ın çalışmasına göre, Dünya su rezervinin tahmini konusunda yapılan güncel çalışmalardan IHP-IV UNESCO projesinde dünyadaki 2 bin 500 adet hidroloji istasyonuna ait veriler kullanılarak, dünyadaki su potansiyeli bölge bölge hesaplandı. Bu çalışmaya göre, dünya yenilenebilir su rezervi, yıllık yaklaşık 42 trilyon 750 milyar metreküp (m3) düzeyinde bulunuyor.

IHP-IV UNESCO projesine göre, dünyadaki aşırı nüfus artışı nedeniyle kişi başına düşen su miktarı azaldı.

2,3 milyar kişi sağlıklı suya hasret ve yılda 7 milyon kişi su ile ilgili hastalıklardan ölüyor. Ayrıca, 800 milyon kişi gıda yetersizliği ile karşı karşıya ve en önemlisi de dünyadaki akarsuların yaklaşık yarısı ciddi boyutta kirlenmiş durumda.

2025 yılı itibariyle dünya nüfusunun üçte ikisi (5 milyar kişi) su sıkıntısı yaşayacak, bunun 1 milyardan fazlası açlıkla karşı karşıya kalacak.

Dr. Apaydın'ın çalışmasına göre, su zengini bir ülke olmayan Türkiye bu ortamda yeraltı ve yerüstü su kaynaklarını entegre su yönetimi anlayışı içinde değerlendirmeli, kısa, orta ve uzun vadeli su politikaları oluşturarak hayata geçirmeli.

Reklam
Reklam