“dünyada Dini Akımlar Ve Toplumların Arayışı” Konferansı Gerçekleştirildi

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kasım ayı kültür sanat etkinlikleri kapsamında “Dünyada dini akımlar ve toplumların arayışı”...

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kasım ayı kültür sanat etkinlikleri kapsamında “Dünyada dini akımlar ve toplumların arayışı” konulu konferans düzenlendi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenen kültür sanat etkinlikleri Kasım ayı programı kapsamında bir konferans gerçekleştirildi. “Dünyada dini akımlar ve toplumların arayışı” konulu konferansın konuşmacılığını Marmara İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Köse üstlendi. Prof. Köse konuşmasının başında, 1999 depreminden hemen sonra 1 ay boyunca “Felaketle karşılaşan insanların din algıları” üzerine araştırma yapmak için Sakarya’da bulunduğunu ve hatıralarını zaman zaman öğrencileri ile paylaştığını anlattı. “Doğal felaketlerin dinle bir bağlantısı vardır” diyen Ali Köse, “Hangi toplumda ve inanışta olursa olsun büyük bir felaketle karşılaşıldığı zaman ‘din’ devreye girer. Çünkü bir felaket meydana gelmiştir ve insanlar bu felakete bir neden bulmalıdırlar. İnsanların dinlerinden bir referans bulması ve yaşadıkları hadiseleri anlamlandırması gerekliliği ortaya çıkmaktadır” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Dünyanın din algısından vazgeçmediğini ve her tartışmanın altında dini bir söylem bulma arayışının olduğuna dikkat çeken Prof. Köse, “Evrensel tartışmalarda hep din devreye girmektedir. Kürtaj, eşcinsel evlilikler, ötenazi gibi tartışmalarda hep din devreye giriyor. Organ naklinden tutun da uluslar arası politikaları belirleyen en önemli konulara kadar mutlak surette din devrede. Eskilerin ‘Tanrı öldü!’ ya da ‘Tanrı’yı öldürmeliyiz!’ söylemi şimdilerde yerini, bir kitap elime geçti, kitabın adı ‘Hani Tanrı Öldüydü?’ ye bırakıyor. Zamanın ruhu dediğimiz bir şey var. 18., 19. ya da 20. Yüzyılın ilk devrelerinde yaşamıyoruz. Bugün zamanın ruhunu dikkate alarak doğu ve batı dünyalarına baktığımızda din, belirleyici rolünü oynamaya devam ediyor. Bunun tersine söylenebilecek herhangi bir sosyoloji, antropoloji ve uluslararası politika teorisi bugün mevcut değil. Ama biz Türkiye’de bunu yeni yeni algılıyoruz. Ya da batıda esen rüzgârın din ile alakalı değişimlerin çokça da farkında değiliz. Batı dünyasını dinden çok fazla uzak ve kültürlerine dinden çok fazla yer vermeyen, dini öteleyen, metafizik âlemi kabul etmeyen, ateistlerin kol gezdiği bir dünya olarak algılıyoruz. Bu algı son derece yanlış bir algıdır. ” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Dini hareketleri incelerken neden batıya baktıklarını da açıklayan Prof. Dr. Ali Köse, “Türkiye’nin dindarlaşıp dindarlaşmaması, dinden uzaklaşıyor mu ya da dine yakınlaşıyor mu soruları, bir başka İslam ülkelerine bakmak çok anlamlı değil. Batının din ile ilişkisine bakıyoruz. Neden? Çünkü temel teori neydi? Bilim ilerleyecek, modernleşeceğiz. Modernleştikçe dinden uzaklaşacağız teorileriydi. Peki, batıda böyle mi oldu? Hayır.” ifadelerini kullandı.

Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Fevzi Kılıç, konferansın sonunda Prof. Dr. Ali Köse’ye teşekkür ederek üzerinde Sakarya tasvirinin bulunduğu bir minyatür çalışması hediye etti. Başkanvekili Kılıç, Büyükşehir Belediyesi kültür sanat etkinlikleri Kasım ayı programında birbirinden güzel etkinliklerin Sakaryalılarla buluşmaya devam edeceğini belirterek, tüm kültür sanat dostlarını etkinliklere katılmaya davet etti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: