Dünyada en değerli hazine su

Dünyada insanların bilinçsiz su tüketimi ve su alanlarında yaptığı çalışmalar, geleceği tehdit ediyor.

Dünyada su tüketimi ve oluşturduğu tehlikeler hakkında bilgi veren TEMA İl Temsilcisi Ömer Faruk Sönmez, yerkürenin hidrolojik döngüsünü suyun güneş enerjisiyle deniz, hava ve kara arasındaki hareketini, günümüzde insanların tehlikeli şekillerde bozduğu söyledi.

Okyanuslarda, buzullarda, göllerde ve derin aküferlerde büyük miktarda su bulunmasına karşın, yerküredeki suyun çok azının (yüzde 1'in yüzde 1'inden de azı), hidrolojik döngüyle yenilenen ve karaya iletilen tatlı su olduğuna dikkat çeken Sönmez, karaya düşen bu değerli suyun yılda yaklaşık 110 bin kilometreküpünün karadaki hayatın büyük bölümünün sürdürülmesini sağladığını kaydetti.

Reklam
Reklam

Dünya genelinde, 106 önemli boşaltma havzasının yaklaşık 3'te 1'inde, arazilerin en az yarısı tarım ya da kentsel, endüstriyel amaçlı kullanılmaya başlandığına dikkat çeken Sönmez, "Avrupa'daki 13 boşaltma havzasında, orijinal bitki örtüsünün en az yüzde 90'ı yok oldu. Dünyadaki orijinal sulak alanların tahminen yüzde 25-50'si tarım amacıyla ya da başka amaçlarla kurutuldu. Bugün küresel gıda üretiminin yüzde 10'u, yeraltı sularının aşırı derecede çekilmesiyle elde ediliyor. 2030 yılına kadar dünya nüfusuna eklenmiş olması beklenen 1.7 milyar kişinin, bugünkü ortalama seviyede beslenmesini sağlamak için, su tüketiminin ortalama besinleri üretmekte kullanılan yağmur suyu ve sulama suyu olarak yılda 2.040 kilometreküp artması gerekecek bu da 24 tane Nil Nehri'nin yıllık akışına denk geliyor" dedi.

Dünya nüfusunun 1950'den beri iki kattan fazla artarak 2004'te 6.4 milyara ulaştığını dile getiren Sönmez, bazı tehlikeli dikkat çekerek, "Bu dönemde, küresel su tüketimi yaklaşık 3 kat, kereste kullanımı 2 kattan fazla, kömür, petrol ve doğalgaz tüketimi hemen hemen beş kat arttı. Fosil yakıtların kullanılması 2004'te havaya 7 milyar tondan fazla karbon yayılmasına neden oldu. Atmosferdeki ortalama karbondioksit birikimi, sanayileşme öncesi döneme oranla yüzde 35 arttı. 1880'den bu yana kaydedilen en sıcak 10 yılın tamamı 1990 sonrasında yaşandı" diye konuştu.

Reklam
Reklam