Dünyada gazetelerin yayımı ve gelirleri arttı

Dünyada yayımlanan gazete sayısı ve yazılı basının reklam gelirleri, internetin rekabetine karşın arttı.

Güney Afrika'nın Cape Town kentinde toplanan Dünya Gazeteler Birliği'nin (AMJ) yıllık raporuna göre, geçen yıl dünyada Kuzey Amerika hariç beş kıtada basılan gazete sayısı bir önceki yıla göre yüzde 2,3, son beş yılda da 9,48 arttı.

AMJ Başkanı Timothy Balding, gelişmekte olan ülkelerde basılan gazete sayısı büyük bir hızla artmaya devam ederken, yazılı basının olgun pazarlarda da dijital medyanın saldırısına karşı önemli bir direniş gösterdiğini söyledi.

Reklam
Reklam

Ücretsiz gazeteler göz önüne alındığını dünyada geçen yıl basılan ve yayımlanan gazete sayısı yüzde 4,61, son 5 yılda da 14,76 arttı.

Gazeteler hergün 1,4 milyar kişi tarafından okundu.

Japonya'da 1000 kişiye düşen 631 gazete ile en büyük gazete talep eden ülke ünvanını korumaya devem ederken, bu ülkeyi 601 gazete ile Norveç, 588 gazete ile Kolombiya, 515 gazete ile Finlandiya ve 466 gazete ile İsveç takip etti.

En fazla gazete satılan ülke sıralamasında da günlük 98,7 milyon nüsha ile Çin birinci sırada yer aldı. Çin'i Hindistan, Japonya ve ABD izledi.

Avrupa'da ise basılan gazete sayısı son 5 yılda önemli değişiklik gösterdi. İngiltere'de yüzde 12,5, Norveç'te yüzde 10, İsviçre'de yüzde 9, Almanya, Orta Avrupa ve Fransa'da yüzde 5,7 düşerken, Türkiye'de yüzde 55,5, İrlanda'da yüzde 35,3 arttı.

Dünya gazetelerinin reklam gelirleri de 2006'da yüzde 3,77, son beş yılda da 14,76 oranında artış gösterdi.

Bu arada, Cape Town'daki kongrede, basın özgürlüğü adına risk alan gazetecilere verilen "Altın Kalem" ödülü bu yıl, hapiste bulunan Çinli gazeteci Shi Tao'ya verildi.

Reklam
Reklam

Shi Tao, gazetesinden gönderdiği bir e-postada Çin hükümetinin Tiananmen meydanı katliamının 15. yıl dönümünde basını susturmak istediğini yazması üzerine 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı.