Dünya'da İnsani Yardımın Yeni Standartlarının Belirlenmesi İçin 50 Ülkenin Dernek Yetkilileri Ankara'da

Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, Dünya'da büyük gıda israfları yaşanırken gıdaları ulaştırmadaki engelleri...

Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, Dünya'da büyük gıda israfları yaşanırken gıdaları ulaştırmadaki engelleri araştırdıkları zaman afetlere müdahalelerinin çok daha etkili olacağını belirterek, "Açlığın ne demek olduğunu çok iyi biliyoruz" dedi.

Uluslararası Kızılay ve Kızılhaç Dernekleri Federasyonu'nun insani yardım uygulamalarına yeni standartlar getirmek için başlattığı sürecin Avrupa bölümü toplantısı Türk Kızılayı'nın evsahipliğinde Bilkent Otel'de gerçekleştirildi. İki gün sürecek toplantıda Uluslararası Federasyonun Avrupa bölgesine bağlı 50 ülkenin Kızılay ve Kızılhaçlarının üst düzey yetkilileri katılacak. Toplantıya temsilci olarak katılan ülkeler arasında Almanya, Fransa, Hollanda ve Yunanistan gibi Avrupa ülkeleri bulunmakta.

Reklam
Reklam

Toplantıda bir konuşma yapan Türk Kızılayı Genel Başkanı Akar, son zamanlarda afetlerde çok artış yaşandığını belirterek, afetlere müdahalede günün gereksinimlerini karşılayacak yeniliklere ve değişimlere açık olmaları gerektiğini ifade etti. Akar, "Açlığın ne demek olduğunu çok iyi biliyoruz. Büyük gıda israfları yaşanırken, kendimize şunu sormalıyız. 'Zor durumda olan insanlara yardım ulaşmasındaki engeller nedir', 'Bu konudaki gerekçe güvenlik olabilir mi' 'Somali'ye silah sokmak neden bu kadar kolay da, ilaç ve yiyecek sokmak çok zor'. Bu soruların cevabını buldukları zaman afetlere çok daha rahat ve etkili müdahale edebiliriz" şeklinde konuştu.

Uluslar Arası Kızıl Haç ve Kızıl Ay Toplulukları Federasyonu Avrupa Bölgesi Direktörü Anitta Underlin ise, afet müdahale kurallarının 20 yıllık olduğunu belirterek, geçmişten de yararlanarak ama geleceğe yönelik daha farklı kurallar oluşturmak için bu toplantıyı yaptıklarını ifade etti. Kızılay'ın afetlere müdahale etmede son derece yaratıcı ve yenilikçi davrandığını kaydeden Underlin, "Depremler bize göstermektedir ki dünyanın bu hızlı gelişiminde dış trendlere uyum sağlamalıyız. Kızılay ülkelerin sınırlarında fon ve kaynak sağlamada çok iyi konumda. Şunu görüyoruz ki afetlerle mücadele konusunda dünyada çok fazla aktör var. Japonya'da olan tsunami sonucunda 121 tane aktör yani milli kuruluş olduğunu gördük. Bu demektir ki ulusal koordinasyonda güçlerimizi birleştirme konusunda 10 seneye göre çok daha iyi durumdayız. Milli kuruluşların uluslararası düzeyde müdahale kapasitesi var artık. Kızılay da bu uluslararası mücadele eden kuruluşlardan birisi" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: