"dünyada Para Savaşları Sürüyor"

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Meclis Üyesi Prof. Dr. İlker Parasız, dünyada para savaşlarının devam ettiğini...

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Meclis Üyesi Prof. Dr. İlker Parasız, dünyada para savaşlarının devam ettiğini söyledi.

İstanbul Ticaret Üniversitesi Bursa Kampüsü'nde konferans veren Prof. Dr. İlker Parası, dünyadaki kur savaşlarının dününü ve bugününü anlattı. Dünyada ilk para savaşlarının 1921’de meşhur Alman hiper enflasyonu neticesinde markın değerinin hızla düşürülmesiyle başladığını hatırlatan Parasız, "Ekim 1929’da başlayan büyük depresyon, peş peşe devalüasyonlarla komşuyu dilenci yapma politikalarının gündeme gelmesine sebep olmuştur. Bunun sonucunda dünya ticareti azalmış, büyük ölçüde üretim kayıpları meydana gelmiştir. Bu duruma son vermek için 1945 yılında, ABD’de Bretton Woods kasabasında bir konferans düzenlemiştir. Bunun sonucunda 1 ons altın 35 dolar olarak belirlenmiştir. Diğer paraların değeri, doğrudan dolara, dolaylı olarak altına göre belirlenmiştir. Paraların birimine göre dalgalanma marjı yüzde 1 olarak belirlenen bir sabit ayarlanabilir kur sistemine geçilmiştir. Sistemin gözetmeni olarak IMF kurulmuştur. Bu sistem 1973 yılına kadar devam etmiştir. ABD’nin dolarla altın bağlantısını kesmesi üzerine çökmüştür" dedi.

Reklam
Reklam

1976 yılında dünyada esnek kur sistemine, Jamaika’nın Kingston şehrinde varılan bir anlaşmayla geçildiğini anlatan Parasız, "Böylece ABD doları, Japon jeni ve Avrupa para yılanı kendi aralarında dalgalanmaya başlamıştır. Yılan 1979’da 'ecu’ya, 1999’da da ecu euroya dönüşmüştür. 2007 küresel krizinde Çin yuanı ve diğer bazı paralar da devreye girmiştir. Günümüzde bütün bu paraların yanı sıra uluslararası henge fonlar, bazı özel aile fonları (Soros), uluslararası para sistemini etkilemektedir. Bu para savaşı ya son para savaşı ya da bütün para savaşlarının sonu olacaktır" diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: