Dünyada tehlike altındaki 10 nehirden 5'i Asya'da

Cenevre -AA- Dünya Doğal Hayatı Koruma Fonu (WWF), dünyada büyük tehlike altındaki 10 nehirden 5'inin Asya'da bulunduğunu bildirdi.

WWF'nin raporunda, Asya'da 870 milyon kişinin faydalandığı Yangçe, Mekong, Salween, Ganj ve İndüs nehirlerinin çok büyük tehlike altında olduğu belirtildi.

Avrupa'da Tuna nehrinin büyük tehdit altında olduğu kaydedilen raporda, Latin Amerika'daki Rio de La Plata ve Rio Grande/Rio Bravo, Afrika'daki Victoria
Nili ve Avustralya'daki Murray-Darling nehirlerinin de tehdit altında olduğu ifade edildi.

Reklam
Reklam

22 Mart Dünya Su Günü nedeniyle yayımlanan raporda, kötü planlama ve doğal bölgelerin korunmamasının, su israfının devam etmesine neden olacağı uyarısında
bulunuldu.

"Hiçbir şey yapılmaması durumunda, su elde etmek için daha fazla çatışma olacaktır" denilen raporda, Rio Grande ve Ganj nehirlerindeki suyun, tarım ve insani ihtiyaçlar için aşırı tüketiminin bu nehirlerin kurumasına yol açacağı uyarısı yapıldı.

Raporda, İndüs ve Victoria Nili'nin küresel ısınma, Mekong'un kontrolsüz balıkçılık, Yangçe'nin endüstrileşmenin getirdiği kirlilik nedeniyle tehdit altında olduğu belirtildi.
Rio de La Plata, Tuna ve Salween nehirlerinin barajlar ve gemicilik için hazırlanan altyapı projeleri nedeniyle tehlike altında olduğu kaydedildi.

Stockholm'daki Çevre Enstitüsü'ne göre, içme suyu tüketimi nüfusa oranla 2 kat daha hızlı artıyor ve bu yüzden 2025 yılında insanların yüzde 60'ı su sıkıntısı çekilen bölgelerde yaşıyor olacak.