Dünyanın 35 Ülkesinde Görev Yapan Fahri Konsoloslar Üç Günlük Gezi İçin Mardin'e Geldi

Dünyanın 35 ülkesinde görev yapan Türk konsoloslar 3 günlük gezi için Mardin'e geldi. Türkiye Fahri...

Dünyanın 35 ülkesinde görev yapan Türk konsoloslar 3 günlük gezi için Mardin'e geldi. Türkiye Fahri Konsoloslar Birliğinin düzenlediği gezide aralarında Malta, Endonezya, Avusturya, İtalya, Malezya, Bosna Hersek, İsveç ve Türkmenistan olmak üzere dünyanın farklı 35 ülkesinden gelen fahri konsoloslar İzmir Mardin'liler Vakfı Derneği Başkanı Rasim Kahraman tarafından Mardin havalimanında karşılandı.

Mardin'in çeşitli tarihi ve kültürel yerlerini gezdi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Profesyonel Turist Rehberi Reşit Akgüneş eşliğinde Kasmiye medresesi hakkında bilgi alan konsoloslar daha sonra medresenin mescidinde İfade-i Meram ilahi gurubu tarafından Buhrizade İtri'nın bestelerinden çeşitli ilahiler dinledi. Kasımiye medresesi çıkışında gazetecilerin sorularını cevaplayan Türkiye Fahri Konsoloslar Birliği başkanı Ömer Kaplan, bölge ile alakalı önemli açıklamalarda bulundu.

Reklam
Reklam

Mardin'e gelmekten onur duyduğunu belirten Türkiye Fahri Konsoloslar Birliği Başkanı Ömer Kaplan, "Geçmişte bu ülkede mutlaka yapılan hatalar vardı. Her ülkede bu tür hatalar var. Ama şu anda vakalar tek tek gideriliyorsa bence bu silahların susması lazım kardeşliğin, sevginin, sarılmanın zamanıdır" dedi.

Güneydoğu insani kadirşinas olduğunu belirten Kaplan, "Bölge insanı çok munistir. Bu bölgenin doğasında munislik vardır, sevgi vardır, kardeşlik vardır. İşte munus Kasmiye medresesi zaten bunun bir nişanesidir. Bir sevgi sembolüdür. Zaten bunu anlayana yeter. Buna baktığınız zaman askeri olsun, polisi olsun, dağdaki, bağdaki olsun. Herkes bu sevgiyi anlaması görmesi lazım. Geçmişte mutlaka yapılan hatalar vardı. Her ülkede bu tür hatalar var. Ama şu anda vakalar tek tek gideriliyorsa bence bu silahların susması lazım, kardeşliğin sevginin sarılmanın zamanıdır geçiyor. Bence bizi birbirimizden hiçbir güç ayıramaz" şeklinde konuştu

900 yıllık tarihi Kasmiye medresesinde Türkiye'ye önemli birlik beraberlik ve kardeşlik mesajları veren Kaplan, konuşmasına şöyle devam etti." Ben bir kere bu inançtayım. Bu ülkenin yüzde 99'u müslümandır. Hatta yüzde 99.5'u müslümandır. Bir kere bizi birbirine bağlayan çok büyük değerler var. Örf ve adetler ve görenekler var. Bir coğrafyada birliğimiz var. Osmanlıdan, Selçukludan gelen bir kültürümüz var. Onun için diyorum ki ben dünyanın yıldız ülkesi Türkiye'dir. Mardin'de tarihi ile doğası ile insani faktörü ile bu gelecekteki yüzyıla çok kutlu bir adımla yürüyecektir. Türkiye'nin geleceğine inanan bir insan olarak Türkiye son on yıldır içerde dışarıda çok başarılı buluyorum. Türkiye'nin dünyadaki imajı çok değişti. Bir konsolos olarak dışarı gittiğimizde bize karşı farklı bir yapı vardı. Ama şimdi el üstündeyiz gözdeyiz. Türkiye bu konuda ufku geleceği çok açıktır. İş alemi çok dinamiktir. Onun için geleceğin dünyasını kurucuların arasında Türkiye olacağına inanıyorum."

Reklam
Reklam

Bir gazetecinin Mardin'in hep terörle anılması nedeniyle batıdaki insanların Mardin'e gelmekten neden çekindiğini sorusuna ise ilginç bir cevap veren Kaplan" Demirden korksam trene binmezdim. Onun için ben ve arkadaşlarım bu mizaca sahip insanlarız. Yani öyle bölgede iki üç hadise oldu diye gelmemğzlik olmaz. Gelip gideceğiz. Doğudaki batıya batıdaki doğuya gelecek. Ve burada kardeşlik köprüleri kurulacak. İnşallah zamanla bu terörde yok olur. Bölge halkıda huzur ve refaha kavuşur" diye cevapladı.

İlim ve irfan yuvası olan Kasmiye medresesinden bölge insanına önemli bir çağrıda bulunan Türkiye Fahri Konsolonslar Birliği Başkanı Ömer Kaplan, "Çocuklarınızı okutun bir lisan bilsinler iki lisan bilsinler dışarıda içerde okusunlar. Mardin'in geçmişine baktığımızda bin yıl önce iki bin yıl önce Mardin daha kültürlü daha farklı yapılar dünyanın ilk üniversitesi ve medreseleri ile anılıyor. Ama bugüne baktığımızda hep terörle anılan bir il olduğu zaman ben şahsen üzülüyorum. Ama inşallah bizlerin bu gelişi ile belki bir dönüm noktası olur. Bizden sonra konsolos arkadaşlar gelecek devlet büyüklerimiz gelecektir. İnşallah bu bölgenin makus talihini yeneceğiz. Dünyanın dört bir yanında görev yapan fahri konsoloslar, Sivil Toplum Örgütleri başkanları vakıf başkanlarından oluşan 46 kişilik bir ekiple Mardin'e geldik. Mardin'e gelmekten de onur duyduk. Memleketimizin bu kadar güzel bir köşesini bu kadar çevremiz tanıdığımız olmamıza rağmen görememiz hakikaten bizim için bir zuuldur. Ama bugün bu hatayı gidereceğiz. Bölge insanı çok sıcak ve misafirperver insanlardır. Mardin yapı olarak çok eski bir şehirdir. Bende Ürdün fahri konsolosluğunu yaptığımız için Amman ve Mardin'i birbirine bağdaştırıyorum." diye konuştu

Reklam
Reklam

İzmir'de yaklaşık 250 bin Mardin'li yaşadığını dikkat çekerek, Mardin Türkiye'nin bir parçası olduğunu belirten İzmir Mardinliler Vakfı Derneği Başkanı Rasim Kahraman ise, "Mardin bir tarihtir, dinlerin, dillerin buluştuğu bir kenttir. Herkesin gelip görmesi gereken bir tarihi şehirdir. Terörle hiçbir zaman bağdaşmamaları gerekiyor. Terör hiçbir zaman Mardin'i etkilemiyor. Herkesin Mardin'e gelmeyi buradaki güzellikleri hep birlikte yaşamayı davet ediyorum."dedi.

Daha sonra Mardin valisi Turhan Ayvaz, tavacı Reco'da kendilerine verilen yemeğe katılan konsolonslar, üç gün boyunca Mardin Midyat, Batman ve Diyarbakır'da çeşitli tarihi ve kültürel varlıkları gezecekler.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz