Dünyanın 47 ünlüsü Samsun'da sergileniyor

SAMSUN (İHA) - Tarih sayfalarına adını yazdırmış dünyaca ünlü isimlerin balmumu heykelleri, Samsun'da sergilenmeye başlandı.

Organizatör Jale Kuşhan tarafından Samsun'a getirilen S.T. Petersburg Balmumu Heykel Müzesi Sergisi Afra Alışveriş Merkezi'nde açıldı. S.T. Petersburg Balmumu Heykel Müzesi sanatçıları tarafından günümüze kadar yenilenerek gelmiş olan ve bir heykel üzerinde 15 sanatçının çalıştığı ortalama 3 ayda hazırlanan heykel sergisinin açılışını Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz yaptı.

Reklam
Reklam

Fatih Sultan Mehmet, Atatürk, Barış Manço, Prenses Diana, Karl Marx, Cengizhan, Timurlenk, Yavuz Sultan Selim, Mimar Sinan, Şeyh Şamil, Napolyon Bonapart, Beatles Grubu, Dostoyevski, Lenin, Stalin, Brejnev, Gorbaçov, Boris Yeltsin, Osman Gazi, Farabi, Kanuni Sultan Süleyman, Alparslan, Hürrem Sultan, Kemal Sunal, Yunus Emre, Leonardo da Vinci, Elvis Presley, Arnold Schwarzenegger, Çar 2. Alexandre, De Eon, 1. Peter, 1. ve 2. Katerina, Baron Münchausen, 15. Louis ve Markiz, Kont Kaliostra, Atilla, Yunus Emre, İbn-i Sina, Kazanova ve Fuzuli'nin balmumu heykellerinin 3 YTL'ye meraklıları tarafından görülebileceği kaydedildi.

Gerçek saçlar, protez göz ve dişlerin kullanıldığı ve gerçeğinden ayırt edilemeyecek kadar profesyonel bir şekilde organizatör Jale Kuşhan'ın Ukrayna Kiev'deki atölyesinde yapılmış heykelleri izlemeye gelenler hislerini "Mükemmel, çok güzel, tarihi yaşadık, sürekli duyduğumuz isimleri adeta karşımızda duruyormuş gibi hissettik" diyerek dile getirdi.

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, bu serginin kent halkı için büyük kazanç olduğunu ifade etti. Halkın tarih bilgilerine uygulamalı destek sağlanan sergi hakkında bilgi veren organizatör Jale Kuşhan ise şunları söyledi:

Reklam
Reklam

"Balmumu heykel sanatı tüm dünyada yoğun ilgi görüyor. Taş ve bronz heykelle bir tutulmuyor. Kültür sanat bilincini aşılıyor. Öğrenciler için görsel anlatımda çok önemli. Akılda kalıcı. Tarih sevgisi, kültür sanat sevgi ve bilinci aşılıyor. Turizm açısından son derece yararlı. Bizim amacımız İstanbul'da Türk Balmumu Heykel Müzesi kurmak. Kısa zamanda gerçekleştireceğimize inanıyoruz. Bu sergideki bir heykel üzerinde 8 ila 15 sanatçı 1.5 ay üzerinde çalışıyor. Her 3 ayda bir bu sergiye 4 Türk büyüğü ilave ediyoruz. Bu şekilde 100'e yakın balmumu heykelinin yer aldığı, çoğunlukla Türk büyüklerinin olduğu, sanatçı ve sporcuların yer aldığı Türk Balmumu Heykel Müzesi'ni açmak kararlılığındayız."

Kuşhan, sergide en çok ilgiyi, Atatürk, Türk büyükleri, Osmanlı padişahları ve espri amacıyla koyduğumuz iki heykelimiz görüyor.