Dünyanın 5'inci Büyük Akvaryumu

YUSUF ŞAMİL KAHVECİ - Antalya'da iki yıl önce açılan Avrupa'nın 2'nci, dünyanın 5'inci büyük akvaryumunda canlılar ortama alışarak yavrulamaya başladı.

YUSUF ŞAMİL KAHVECİ - Antalya'da iki yıl önce açılan Avrupa'nın 2'nci, dünyanın 5'inci büyük akvaryumunda canlılar ortama alışarak yavrulamaya başladı. Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından yap-işlet-devret modeliyle Ağustos 2012'de 15 bin metrekare kapalı alanda kurulan ve 5 milyon litrelik ana tanka sahip Antalya Akvaryum'da 131 metrelik uzunluğu ve 3 metrekarelik genişliğiyle dünyanın en büyük su altı tüneli yer alıyor. Dünyanın dört bir tarafından özel uçaklarla balık ve su altı canlılarının getirildiği dev akvaryumda, aralarında köpekbalıkları, vatoz ve mürenlerin de bulunduğu yaklaşık 5 bin balık türü yer alıyor. - 23 kartal vatoz ve 12 köpekbalığı dünyaya geldi Antalya Akvaryum Yaşam Destek Ünitesi Müdürü Erkan Çağlar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, akvaryumda bulunan canlıların doğadaki ortamlarına en yakın koşulların sağlanmaya çalışıldığını söyledi. Ana tanktaki suyun mekanik ve biyolojik filtrasyon kapalı devre sistemiyle çalıştığını ve deniz suyunun balıklar için elverişli seviyede tutulduğunu ifade eden Çağlar, akvaryumda kullanılan aydınlatmaların gündüz güneş ışığı, gece ise ay ışığı modunda çalıştığını anlattı. Çağlar, ana tanka balıkların 2012 yılının haziran ayında konulmaya başlandığını ifade ederek, "Hayvanların adaptasyon süreleri bitti, akvaryuma uyum sağladılar. Balıklar bu rahatlığı bulmasalardı yavru alamazdık. Yavru almamız 5 milyon litrenin doğal ortam haline geldiğini gösteriyor" dedi. Akvaryuma gelmeden önce doğal ortamlarında ve akvaryum koşullarında çiftleşen kartal vatozlardan 23 yavru elde ettiklerini bildiren Çağlar, yavruların 20 tanesinin 6 ay özel bölmede bakıldıktan sonra ana tanka bırakıldığını, 3'ünün ise büyümekte olduğunu söyledi. Şu ana kadar 12 köpekbalığın yavruladığını dile getiren Çağlar, 9 tanesinin ana tanka bırakıldığını, 3 tanesinin ise karantinada olduğunu kaydetti. Çağlar, kartal vatozların 6-8, köpekbalıklarının ise 12 ay hamilelik süreci yaşadığına işaret ederek, "Elde edilen yavrular doğum sonrası karantinaya alınarak büyütülüyor. Ana tankta şu an iki kartal vatoz karnında yavrusunu taşıyor. Özellikle son dönemde alınan yavruların akvaryum içerisindeki bireylerin çiftleşmeleri sonucu gerçekleşen gebelik olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu. Yeni canlı bireylerin satın almalarını yaptıklarını aktaran Çağlar, önümüzdeki günlerde akvaryuma yeni canlıların ekleneceğini bildirdi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: