Dünyanın 8. harikası, Adıyaman'ın

ADIYAMAN (İHA) - UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası listesine alınan ve "dünyanın 8. harikası" olarak bilinen "kraliyetler tahtı" Nemrut Dağı'nın hangi kente ait olduğu konusunda Adıyaman ve Malatya arasında 6 yıldır süren sınır ihtilafı davasına son noktayı koyan Danıştay, dağın Adıyaman'a ait olduğunu onayladı.

Mahkeme salonlarına kadar götürülen ve 6 yıldır bitmeyen "Nemrut Dağı Adıyaman'ın mı; Malatya'nın mı?" tartışmasına son noktayı Danıştay 8. Dairesi koydu. 7 Ağustos 1999 yılında İçişleri Bakanlığı, Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı'nın aldığı 3'lü kararnameyle sınırda bulunan Nemrut Dağı, Malatya'ya verildi. Bu karar üzerine Adıyaman'ın avukatı Lami Yılmaz, Danıştay 8. Dairesi'ne kararın iptali için başvurdu. Açılan dava, 24 Eylül 2002 yılında Adıyaman lehine sonuçlandı. İçişleri Bakanlığı, Danıştay'ın bu kararına itiraz etmiş ve İçişleri Bakanlığı temyize başvurmuştu.

Reklam
Reklam

6 yıldan beri devam eden davalar neticesinde Danıştay 8. Dairesi, Nemrut Dağı'nın Adıyaman sınırları içerisinde olduğu kararına vardı. Adıyaman'ın avukatı Lami Yılmaz, Adıyaman'ın lehine sonuçlanan karara sevindiğini belirterek, "Yıllardan beri devam eden ve Adıyaman topraklarında olmasına rağmen sürekli Malatya ile aramızda çekişmelerin yaşandığı Nemrut Dağı'nın Adıyaman'a ait olduğu Danıştay 8. Dairesi tarafından onaylandı" dedi.