Dünyanın en büyük dinozor iskeleti Berlin'de

Almanya'nın başkenti Berlin'deki Doğa Bilimleri Müzesi'nin yeniden ziyarete açılmasıyla birlikte, müzede sergilenen dünyanın en büyük dinozor iskeleti ziyaretçi akınına uğradı.

Yaklaşık 18 milyon euro harcanarak 2 yıllık bir restorasyon çalışmasından sonra kapılarını yeniden açan Doğa Bilimleri Müzesi, 150 milyon yıllık dinozor Brachiosaurus'un iskeletini görmeye gelenlerin akınına uğradı. Doğa Bilimleri Müzesi Halkla İlişkiler Müdiresi Dr. Gesine Steiner, 30 milyon parçaya sahip olan müzenin zenginlik açısından dünyanın beşinci sırasında yer aldığını söyledi. Steiner, müzedeki dinozor kemiklerinin 100 yıl önce Alman bilim adamları tarafından Tanzanya'da ortaya çıkarıldığını belirtti. Steiner, "Restorasyon için yaklaşık 2 yıla ihtiyacımız oldu. Öncelikle hayvanları yerlerinden almak zorundaydık. Kemikler tek tek temizlendi, konservelendi ve zararlı maddelerden arındırıldı. Örneğin bel kemiğini yeniden oluşturmak durumunda kaldık, çünkü bel kemiği gövdeyi taşıyamayacak hale dönüştü. En çok sevilen 150 milyon yıl yaşında olan dinozor. En büyük olanla Guinness Dünya Rekorlar Kitabı'na girme hazırlığındayız. 14 metreye yakın büyüklüğünde bir dinozor bu. Kemiklerin yüzde 70'i gerçek kemiklerdir. Buradan bakınca hangisinin gerçek olup, hangisinin gerçek olmadığını anlamak mümkün. Son derece kabaca gözüken kemikler gerçek. Ayrıca tüm kemiklere metalden dayanak da yaptık" dedi.

Reklam
Reklam

Müzeyi ziyaret eden ve dinozor iskeletlerini büyük bir beğeni ile izleyen Meik Flekel, "Aslına bakınca son derece sevimli gözüken yaratıklar. Ayrıca bu en büyük olan sadece yem yemeye ve hayatta kalmaya odaklanmış. Ben buraya gelmeden önce de dinozorların çok büyük olduğunu, hatta 10 metreden daha büyük olduğunu biliyordum. Bitki yediklerini, hatta taş bile yediklerini biliyordum. Buraya gelmeden önceki bilgilerim tazelendi" diye konuştu. Berlinli ziyaretçi Fransizka Montag da, sergilenen hayvan iskeletlerine baktıkça şaşkınlığını gizleyemediğini ifade etti. Montag, "Bu, çocuklar için son derece sağlıklı bir olay. Çocuklar, dünyada ne gibi hayvanların yaşamış olduğunu böylece öğrenmiş oluyorlar" dedi.

İHA