KIRŞEHİR (İHA) - Kırşehir'in Kaman ilçesine bağlı Savcılı beldesinde, halkın balıkçılık yaparak geçimini sağladığı ve dünyanın en büyük yayın balığının bu bölgede yaşadığı ileri sürüldü.
Hirfanlı Barajı kenarında bir yerleşim bölgesi olan Savcılı beldesinde, halkın büyük çoğunluğunun balıkçılık yaparak geçimini sağladığı bildirilirken, Belediye Başkanı Kemal İman, balıkçıların dünyanın en büyük yayın balığını Savcılı bölgesinde yakalayabileceklerini söyledi. Başkan İman, "Hirfanlı Barajı'nda elde edilen balık çeşitlerinden sazan, levrek, yayın, kadife, mercan ve gümüş aterina balık çeşitlerinin yanı sıra kerevit ile de yurtdışı pazarında ismini ve kalitesini ispat etmiştir. Yayın balığında ise dünyada en büyüğünün balığına burada. 150-200 kilogram ağırlığındaki yayın balığına rastlanmaktadır" dedi.
Savcılı da üretilen sebze ve meyvelere Kırşehir'den büyük ilgi olduğunu belirten İman, "Suyun temizliği nedeniyle Savcılı'da üretilen sebze ve meyvelere büyük talep var" dedi.
Savcılı beldesinde bulunan granit yataklarının istenilen seviyede değerlendirilmediğini de ileri süren Başkan İman, "Beldemizde sıcak su kaynağı ve granit yatakları değerlendirilemediği gibi bu konuda sağlıklı bir girişimde bulunulamamıştır. Yerli halk, son zamanlarda olan ekonomik kriz nedeni ile büyük sıkıntı yaşamakta. Genç bir nüfusa sahip olan beldemiz, imkan sağlanması halinde bu sıkıntıyı kısa zamanda atlatacaktır" dedi.
Savcılı sahillerinin kumu ve suyu ile muhteşem bir turizm merkezi olduğunu kaydeden Başkan İman, "Kırşehir'de sahili ve kaplıcası olan tek yer oluşumuz nedeniyle işsizliği çözme açısından büyük avantaja sahibiz. Ama, ne yazık ki devletimizden gerekli desteğin sağlanmaması bu güzelim beldenin varlık içerisinde yokluk çekmesine sebep olmakta. Kaplıcamız kalıntılardan anlaşıldığı üzere Hititler zamanında keşfedilmiştir. Mevcut su kapasitesi saniyede 5,5 litre olup, 36 derece sıcaklığa sahiptir. Kaplıca suyumuz mantar, vücutta kaşıntı, her türlü yara, mide ağrısı, bel fıtığı ağrılarının tedavisinde fayda sağlıyor. Ancak, imkansızlık nedeni ile bunlardan yararlanılamamaktadır" dedi.
Kasaba halkının son yıllarda seracılık ve hayvancılığa ilgi duyduğunu belirten İman, "Belde halkımızın yüzde 20'lik kısmı sebzecilik ve hayvancılıkla uğraşmaktadır. Yüzde 5'i balıkçılıkla, diğer kalan kesimin yüzde 50'si ise çiftçilikle uğraşmaktadır" dedi.