Dünyanın en eski bayramı Nevruz yarın kutlanıyor

Dünyanın en eski bayramı Nevruz, Türk dünyasında Göktürkler'in Ergenekon'dan çıkışı ve 12 hayvanlı Türk takviminde yeni yılın başlangıcı olarak 5 bin yıldan bu yana kutlanıyor.

Kimi topluluklar, bu günü Tanrı'nın dünyayı yarattığı gün, kimileri Nuh Peygamber'in yere ilk ayak bastığı gün, kimileri ise ilk insanın yaratıldığı gün olarak kutlarken, gece ile gündüzün eşit olduğu bu gün, bir bahar müjdecisi kabul ediliyor.

Farsça "yeni gün" anlamına gelen Nevruz, dünyadaki çeşitli Türk topluluklarında "Noruz", "Navrız", "Ergenekon", "Bozkurt", "Çağan", "Mart Dokuzu", "Sultan Nevruz", "Mart Bozumu" gibi adlarla anılıyor. Yüzyıllardır bu bayramı titizlikle muhafaza eden Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan, Afganistan ve Tacikistan, resmi tatil ilan ettikleri Nevruz'u, bir "milli bayram" olarak her yıl kutluyor.

Reklam
Reklam

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen Nevruz kutlamaları, Milli Kütüphane Başkanlığı'nın bahçesinde gerçekleştirilecek. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın da katılacağı etkinlik, Mehter Takımı'nın gösterisiyle başlayacak. Karma halay gösterisinin ardından saygı duruşu yapılacak ve İstiklal Marşı okunacak.
Açılış konuşmalarının ardından Nevruz ateşi yakılacak, demir dövülecek ve Nevruz pilavı ikram edilecek. Topluluklar da buradaki gösterileriyle etkinliğe renk katacak.
Türk dünyasındaki yaygın inanışa göre, Nevruz, Göktürkler'in Ergenekon'dan çıkışı ve istiklalini kazandığı gün olarak kabul ediliyor.