Dünyanın en kötü yolu

Moskova ile Yakutsk’u birbirine bağlayan bu yol üzerinde Antartika dışında görülen en düşük hava sıcaklığı yaşandığı için yol, 10 ay süren kış sezonunda kar ve yağıştan görülmez hale geliyor.

Moskova ile Yakutsk'u birbirine bağlayan bu yol üzerinde Antartika dışında görülen en düşük hava sıcaklığı yaşandığı için yol, 10 ay süren kış sezonunda kar ve yağıştan görülmez hale geliyor.


Yolda asfalt bulunmadığı için 2 aylık sıcak havada eriyen karlar yolu bir çamur yığınına dönüştürerek, araçların saplanıp kalmasına neden oluyor.


Asfalt kaplı olmayan yol yaz aylarında çamurla kaplanıyor, ki bu da yoğun trafiğe yol açıyor.


Binlerce arabanın Sibirya trağinde çamura saplanıp kalmasıyla hırsızlık, kavga ve diğer yolcuları kaçırma gibi suçlar meydana geliyor.

Reklam
Reklam

İşte bu kişiler de "Sibirya çamur korsanları".


Sıcaklığın en yüksek -40 derecelerde seyrettiği Yakutsk'un en yakınında bulunan Oymyakon ve Verkhoyansk şehirlerin de durum aslında pek farklı değil.


Her iki yerleşim biriminde de sıcaklık -47'ye kadar iniyor. Ancak donmuş toprak üzerine inşa ediken Yakutsk, dünyanın tartışması en soğuk yeri.


Sibirya'nın gereğinden fazla soğuk olmasının belli sebepleri var.


Vaks, Sibirya'nın dondurucu soğuklarının en büyük sebeplerinden birini, okyanusların sıcaklık yayan etkilerinden izole edilmiş olması olarak belirtiyor. "Güneydoğu'daki Pasifik Okyanusu dağlık bölgeler tarafından bloke ediliyor. Atlantik ise ısıyı dengelemek için çok uzakta kalıyor. En yakın okyanus Kuzey Buz Denizi, ancak kışın donmuş halde” dedi.