Dünyanın en lüks yatı denize indirildi

KOCAELİ (İHA) - Kocaeli Serbest Bölgesi'nde inşa edilen dünyanın en lüks yatı Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in katıldığı törenle denize indirildi.
Başiskele ilçesi sınırlarındaki Serbest Bölge'de bulunan Arap sermayeli Yachtley firması tarafından yaptırılan Nourah of Riyadh (Riyad'ın Işığı) isimli yatın denize indirilme törenine Bakan Kürşad Tüzmen'in yanı sıra Kocaeli Valisi Gökhan Sözer, Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Yachtley'in sahibi Bader Fahad Al Athel ve davetliler katıldı.

Reklam
Reklam

Törende bir konuşma yapan Bakan Tüzmen, Türkiye'nin yat inşaatında dünyada 3, gemi yapımında ise 8. sırada bulunduğunu belirterek, "Bu bizim gemi sanayiinde dünyada ilk 10'da yer aldığımızın göstergesidir. Kocaeli Serbest Bölgesi 7 tersane ile 2 bin 300 kişiye iş imkanı sağlıyor. Öte yandan Antalya Serbest Bölgesi'nde 145 adet lüks yat ihracatı gerçekleşmiştir. Tersane yatırımlarının tamamlanması ile bu alanlarda daha iyi bir duruma geleceğiz" dedi.

ŞAMPANYA YERİNE DUA Tüzmen, yine tersanede yapımına başlanacak 75 metrelik lüks yatın da ilk kaynağını yaptı. Bu arada gemilerin suya indirilmesi sırasında yapılan şampanya patlatma töreni yerine dualar okundu. Hediyelerin takdiminin ardından yatı gezen Bakan Tüzmen, kaptandan bilgi aldı.
Altın musluklar ile kaplı tuvaleti gezen Bakan Tüzmen, "Peki artık, benim biraz işim var" diyerek herkesin şaşkın bakışları arasında tuvaletin kapısını kapattı. Daha sonra Tüzmen, "Onca yoldan geldik, beni konuşturuyorsunuz. Allah'tan lavaboyu gördük, iyi oldu. Gazeteci arkadaşlara teşekkür ediyorum, ihtiyaç gidermek için iyi oldu. İhtiyaç giderirken altın kaplama ya da diğerleri olması fark etmiyor" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Gemi hakkında kaptandan bilgi alan Bakan Tüzmen, kaptan köşkünde gazetecilere bilgi verdi.
Dünyanın en lüks yatı 50 milyon avroya mal oldu. Yat, haziran ayında Fransa'da Arap Prensi Mohammed El Abdülaziz'e teslim edilecek. Yatın birçok bölümü altın kaplamalı. Yatchlet Gemi Yapım Sanayii'nde imal edilen Riyad'ın Işığı, 7 yıldızlı bir otelin konforuna sahip. 65 metre uzunluğundaki yatın içinde 6 misafir, 1 VIP kamarası, 20 kişilik yemek salonu, ana salon, sinema, 10 mürettebat, 1 kaptan kamarası, bir kral dairesi, jakuzi bulunuyor. Yatın sahibi, isterse tekneye gelen konuklar, mürettebat ve diğer davetlilerin hiçbiri ile karşılaşmadan günlerce teknede kalabiliyor.

Altından aksesuarları Yeniköy'de yapılan muhteşem yatın dizaynı ise 27 yaşındaki mühendis Umut Özdemir'e ait. Yat bir koya demirlediği zaman, arkasında denizin üzerine açılan tik ağacından yapılmış 120 metrekarelik güneşlenme ve denize girme platformu bulunuyor. Teknenin kapı kolları, musluk başları, armatürleri, havlulukları da altın kaplamalı. Yeniköy'deki tersanede 30 ayda yapılan Riyad'ın Işığı isimli teknenin yıllık işletme masrafı 1,5 milyon avro olarak hesaplanıyor. Arap sermayeli Yatchley Tersanesi, dünya çapında zengin 7-8 işadamıyla daha yeni projeler için görüşüyor. Törende önümüzdeki aylarda tamamlanacak 75 metrelik lüks bir yatın da ilk kaynağı yapıldı.

Reklam
Reklam