Dünyanın En Merak Edilen 10 Sorusu

Bazılarını her gün yaşarız bazılarını da sürekli düşünürüz. İşte dünyanın en çok merak edilen 10 sorusu.

Sakız yutunca sonsuza kadar midede kalır mı?

Sakız midede kalmaz, en fazla 3 gün içinde vücuttan atılır.

Çay içmek harareti alır mı?

Evet. Sıcak içecekler vücudun kendisini daha sıcak hissetmesine neden olur ve bunun sonucunda vücutta ısı kaybı olur.

Soğuk havalarda atılan su yere nasıl buz olarak düşüyor?

Havaya atılan su -30 derecede yere buz olarak düşer.

Solaklar daha mı zeki?

Sol elini kullananların daha zeki olup olmadığı süregelen bir tartışma. Bilim dünyası bu konuda iki kuram öne sürüyor. Biri, beynin sol yarım küresi dil ve sözel becerilerde baskınken, sağ yarım küresinin daha çok matematiksel ve mekansal becerilerinin yüksek olduğu yönünde. İkinci varsayım ise, her iki elini de kullanabilenlerin matematiksel becerilerinin daha yüksek olduğunu, çünkü matematiğin sol ve sağ yarım küreler arasındaki etkileşimi gerektirdiğini söylüyor.

Reklam
Reklam

Kola böceği diye bir şey var mı yok mu?

Kola çocukluktan beri severek içtiğimiz efsane bir lezzettir. Bundan dolayı da [

kolanın içindekiler](http://sayyac.mynet.com/tiklama/599?tags=merakedilen10sorusukolaicindekileryonlendirme_trend-trend_&url=http%3A%2F%2Fgaleri.mynet.com%2Fguncel%2Fbu-urunlerin-neyden-yapildigini-biliyor-musunuz-49224%2F1) hep merak konusu olmuştur. Her ne kadar kola böceği gibi bir şehir efsanesi uydurulmuş olsa da gerçekte böyle bir durum söz konusu değildir. Çünkü Coca-Cola'ya rengini veren renklendirici karameldir.

Soğan soymak neden ağlatır?

Soğan kesildiği zaman havaya ''lakrimatori faktör'' diye bir enzim salgılar. Gözümüz de bundan korunmak için göz yaşları ile korunur. Yolculuk sırasında kitap okurken neden midemiz bulanır?

Yolculuk sırasında yola değil de bir kitaba veya cep telefonunuza odaklanırsanız iç kulakla gözlerinizin farklı şeyler algılamasına yol açarsınız. Yani iç kulağınız hareket ettiğinizi algılarken, gözleriniz sabit durduğunuzu zanneder. Bu da bir dengesizlik yaratır. Böylece mideniz bulanır.

Reklam
Reklam

Kuşlar ıslanır mı?

Hayır. Kuşlar gagalarında bir çeşit yağ üretirler ve bütün vücutlarına sürerler. Bu yağ, suyun tüylere ulaşmasını engeller ve su tüylere ulaşamaz. Böylece kuşlar da ıslanmazlar.

Gıdıklanınca neden gülüyoruz?

Gıdıklanma küçükken öğrendiğimiz bir şey. Eğer küçükken kimse sizi gıdıklamazsa ve gülmezse siz de gıdıklanmayı hiç bilmeyecektiniz. Yapılan araştırmalar, kimsenin kendi kendisini gıdıklayamadığını gösteriyor. Sivrisinek ısırınca neden kaşınırız?

Sivrisinek derimize kan pıhtılaşmasını engelleyen bir tükürük enjekte eder. Vücudumuz da bu yabancı enzime engel olmak ve kendini korumak için antikorlar üretmeye başlar. Bu da kaşıntıya sebep olur.

. ![]()