Dünyanın en pahalı video oyunları!

Milyonları peşinden koşturan video oyunlarının maliyeti için dudak uçuklatacak miktarda para harcandığını biliyor muydunuz?

İşte dünyanın en maliyetli 10 oyunu!


PlayStation 3 için geliştirilen ve Counter-Strike türü ilk oyun olan KillZone 2, 2009 yılının Şubat ayında oyunseverlere sunuldu. Oyunseverlerin yoğun ilgi gösterdiği Kill Zone 2’ye ayrılan bütçe ise 45 milyon doları buldu.


Japonya’da üretilen en pahalı oyun olan Final Fantasy serisi, dünya çapındaki oyunculardan da büyük ilgi görüyor. Bu serinin XII sürümüne ayrılan bütçe ise pazarlama maliyetleri hesaba katılmadığında 48 milyon dolar seviyelerinde… Serinin devam oyunu olan Final Fantasy XIII’ün ise bir önceki sürüme nazaran %50 oranında daha fazla bütçeye sahip olması bekleniyor.

Reklam
Reklam

Avustralya’da bulunan Game Developers’ Association’ın (Oyun Yapımcıları Birliği) başındaki isim olan Tom Crago’ya göre La Noire, bugün için dünyanın en pahalı oyunlarından biri… Crago’ya göre Avustralya’da geliştirilen oyuna RockStars, 50 milyon doların üzerinde bir bütçe ayırmış durumda.


5 yıla yakın bir süredir geliştirilme aşamasında olan ve internet üzerinden oynanacak olan APB, oyuncuların satışa çıkmasını dört gözle beklediği oyunlardan biri… Oyunun yapımcısı Realtime Worlds’ün bu oyuna ayırdığı bütçe ise 50 milyon dolar… Ancak 5 yıldır geliştirilme aşamasında olan oyunun bu rakamın çok daha üzerinde bir bütçeye sahip olduğu sanılıyor.


Bungie isimli bir firmanın yapımcılığını üstlendiği ve Microsoft’un satışını yaptığı Halo 3, 2007 yılının güz döneminde satışa sunulmuştu. Xbox 360 oyun konsolu için geliştirilen Halo 3’e ayrılan bütçe 55 milyon dolar seviyelerinde… Ancak Microsoft’un oyunun tanıtımını yaparken 200 milyon doların üzerinde bir harcama yaptığı sanılıyor.


Bir aksiyon oyunu olan ve Kojima Productions tarafından geliştirilen Metal Gear Solid 4, PlayStation 3 sürümüyle satışa sunuldu. Geliştirilmesi için 4 yıldan fazla bir süre harcanan oyuna Sony ve Kojima Productions’ın beraber ayırdığı bütçe de 60 milyon doları buldu.

Reklam
Reklam

Geliştirilme aşamasında birçok problemle karşılaşan ve bir RPG (Role-Playing-Game / Rol Yapma Oyunu) türü oyun olan Too Human, Silicon Knights tarafından geliştirildi ve Microsoft Game Studios tarafından dağıtımı yapıldı. İlk olarak 19 Ağustos’ta Kuzey Amerika’da satışa sunulan Too Human, 29 Ağustos tarihinde de Avrupa’da oyunseverlerin karşısına çıktı. Kendi oyun motorunu geliştiren ve bu iş için ayrıca ek maliyeti gözden çıkaran Silicon Knights’ın bu oyuna ayırdığı bütçe de 60 milyon doları aştı.


Son 10 yılın en pahalı oyunlarından biri olan Shemnue’ye 70 milyon dolar bütçe ayrıldı. Sega AM2 tarafından geliştirilen oyun, Japonya’da 29 Aralık 1999’da satışa çıkmış ve oyunun Avrupa’ya ulaşması 1 Aralık 2000 tarihini bulmuştu.


5 sene gibi uzun bir zaman diliminde geliştirilen ve araba yarışı denince akla gelen ilk isimlerden biri olan Gran Turismo için ayrılan bütçe ise 80 milyon doları buldu. Bu rakamla Gran Turismo, oyun dünyasının en pahalı ikinci oyunu olmayı da başarmış oldu.


Geliştirilmesi 3,5 seneyi bulan ve bu aşamada 1000 kişiden faydalanan Grand Theft Auto 4’ün ortaya çıkışı oldukça zahmetli oldu. GTA serisinin bu oyununda çalan yüzlerce müziğin telif hakkı için 2000’i aşkın kişiyle görüşülmesi, NewYork şehrinin caddelerindeki trafiğin kameralarla kayıt altına alınması ve oyuna uyarlanması gibi birçok işlem, oyunun maliyetini artırdı. GTA 4’ün toplamda yapımcısına maliyeti ise 100 milyon dolar oldu. GTA 4, bu rakamla birlikte bugüne kadar yapılan en pahalı oyun olma ünvanını da elde etmiş oldu.

Reklam
Reklam

Vahşet sınırını zorlayan oyunlar vardır. Çocuklarınızın oynayamayacağı türden olanlar. İşte en kanlı 10 oyun.


Vahşet sınırını zorlayan oyunlar listemizde 10. sırada yer alan MadWorld her ne kadar siyah-beyaz çizgi roman havasına sahip olsa da, oldukça kırmızı ve kanlı bir oyun. Bunda önemli etken de karakterinizin kolunun elektrikli testereye dönüşebilir olması. Düşmanlarınızdan ne kadar çok kan çıkartırsanız, o kadar çok puan alıyorsunuz. Bu da MadWorld'ü tüm zamanların en kanlı oyunları arasına sokuyor.


Efsane oyunun en önemli özelliklerinden biri düşmanlarınızın kan yığını haline gelip ölmesiydi. Düşmanlarınızın sayısız olması da sizin bir kan havuzunda yüzmenizi sağlıyordu.


Elinde Samuray kılıcıyla sinsice düşmanlarına yaklaşık vücutlarını parçalara ayıran bir Ninja'ysanız, bu oyunda oldukça fazla kan görürsünüz.


Scorpion'un elinden çıkan bıçaklı zinciri diğer karakterlerin gırtlaklarına sokup bedenlerini kendisine çekmesini sağlaması yeteri kadar vahşice. Tüm özel "sonlandırma" hareketleri de aynı vahşeti ve kan yığınını içeriyor.

Reklam
Reklam

Lazerli silahlarla aslında daha sakin ve temiz ölümler yaşanacağını düşünseniz de, No More Heroes'da 'kahraman'ımız düşmanları lazerli kılıcıyla ikiye bölebiliyor. Özel hareketler ise aynı anda birden fazla karakteri kanların içine gömmenizi sağlıyor.


Sadece saldırdığınız karakterlerden çıkan kanlar değil, sizin de aldığınız yaralar doğrultusunda kanlar arasında oyunu oynamaya çalışıyorsunuz.


Gladyatörler arenasında tüm zamanların en kana susamış sporunu oynuyorsanız, monitörünüzün kırmızıya kesmesi kaçınılmaz. Shadow of Rome'da şu ana kadar yapılmış en gerçekçi gladyatör sahneleriyle karşılaşıyorsunuz.


İnsanları parçalayarak kanlarıyla yıkanmaktan daha beter ne olabilir? Zombilerin kanıyla yıkanmak? Oyun o denli kan üzerine kurulu ki, ne kadar fazla kan ile kontak kurarsa karakteriniz o kadar fazla güç kazanıyor. "Berserk" modunda daha da fazla vahşet yaratılabiliyor.


Vampirler zaten kana susamış yaratıklar. Bloodrayne II'in farkıysa vücudu parçalanmış düşmanların kanlarının sürekli artarak akması.

Reklam
Reklam

Konami'nin pek de başarılı olmayan oyunu Nanobraker belki de çok kötü bir konuya sahipti ve bir yenisi büyük ihtimalle yapılmayacak. Ancak Nanobraker'daki kan sevdasının başka hiç bir oyunda eşi benzeri yok. Dökülen kanın kaç galon olduğuna göre puan kazandığınız oyunda, görüntü özelliklerinden kanın rengini, gölgelerini ve kalitesini değiştirebiliyorsunuz.


Dünyanın en önemli oyun siteleri MobyGames, IGN, Gamespot ve Game Trailers’tan derlendi. İşte ölmeden önce oynamanız gereken 250 oyun.


James Bond'un XBOX ve Gameboy Advanced'de en müthiş maceralarından Nightfire, içinizdeki ajanı dışarıya vuruyor.


Tüm zamanların en iyi bulmaca çözümü oyunlarından olan The 7th Guest, çıktığı dönemde oyun dünyasında bir devrim yaratmıştı.


Sierra'nın 1998 yılında çıkardığı After Dark Games, günümüzde oynadığımız çoğu flash oyunun da ilham kaynağı oldu.


Microsoft'un Sid Meier'e kafa tutuşunun serisinde en iyilerden biri 2. bölümdü.


Microsoft'un Age of serisinde sınırları en çok zorlayan strateji oyunu Age of Mythology olmuştu.

Reklam
Reklam

7. Alone in the Dark
8. Alone in the Dark: The New Nightmare
9. American McGee's Alice
10. Amy's Fantasies
11. Animal Crossing
12.Arcanum: Of Steamworks & Magick Obscura


Dungeons & Dragons'un en iyi RPG örneklerinden biri Baldur's Gate serisi tüm zamanların en iyi oyunları arasında.
14.Baldur's Gate II: Shadows of Amn
15.Battle Chess
16. Battle Chess 4000
17.Battlefield 1942


Sierra'nın efsane oyunlarından Gabriel Knight, ilk hikayenin devamında 1995 yılında "film" halinde ortaya çıktı.
19. Beneath a Steel Sky
20. Bikini Karate Babes
21. Blade Runner
22.Bubble Bobble
23.Cannon Fodder


Capcom'un tüm dövüş oyundaki yıldızlar işte bu oyunda buluşmuştu.
25. Car Tycoon
26. Castlevania: Symphony of the Night


Chrono Trigger'dan 4 yıl sonra gelen devamı, bir önceki kadar başarılı olamasa da tüm zamanların en iyi oyunları arasındadır.
28.Chrono Trigger Bilgisayar oyunları tarihinin en önemli oyunlarından biri. Çoğu kişi içinse tüm zamanların en iyi oyunu. Active Time Battle bu oyunla başladı.
29.Circle of Blood
30.Clive Barker's Undying
31. Cobra Mission

Reklam
Reklam

Tüm zamanların en iyi strateji oyunlarından Command & Conquer serisi, Dune 2'nin devamıydı. Halen de en başarılı oyun serilerinden biri olmaya devam ediyor.


Tüm zamanların en iyi strateji oyunlarından Command & Conquer serisi, Dune 2'nin devamıydı. Halen de en başarılı oyun serilerinden biri olmaya devam ediyor.
34.Command & Conquer: Red Alert
Red Alert, Command & Conquer serisinin en başarılı oyunlarından biri oldu.
35.Command & Conquer: Red Alert 2
Red Alert, Command & Conquer serisinin en başarılı oyunlarından biri oldu.
36.Command & Conquer: Tiberian Sun
Tüm zamanların en iyi strateji oyunlarından Command & Conquer serisi, Dune 2'nin devamıydı. Halen de en başarılı oyun serilerinden biri olmaya devam ediyor.


Tüm zamanların en iyi strateji oyunlarından Command & Conquer serisi, Dune 2'nin devamıydı. Halen de en başarılı oyun serilerinden biri olmaya devam ediyor.
38.The Curse of Monkey Island Macera oyunlarının en iyilerinden biri olarak kabul edilen Monkey Island, kurgusu ile de bir çok oyuna ve filme ilham kaynağı oldu.
39.Dead or Alive 2 Birbirinden güzel kızlar dövüşseydi ne olurdunun cevabı; Dead or Alive oldu. Serinin 2. oyunu ise, yaratıcılık sınırlarını zorluyordu.

Reklam
Reklam

1986 yılında strateji oyunları için yeni bir çağ başlatan Defender of the Crown, gelmiş geçmiş en güzel oyunlardan biri.
41. Deus Ex
42. Devil May Cry
Capcom ve Resident Evil'in yaratıcısı Hideki Kamiya'nın meyvesi Devil May Cry tüm zamanların en iyi oyunlarından biriydi, serinin diğer oyunlarında Kamiya yoktu, bu oyunların da farkı belli oluyordu.
43.Diablo Bir çok oyunsever tarafından tüm zamanların en iyi oyunu olarak kabul edilen Diablo oyunun ilk bölümü, RPG oyunları için bir devrim olmuştu.


Diablo ile başlayan devrim, Blizzard'ın yükselişine yardımcı oldu. 2000 yılının en iyi oyunu olan Diablo 2, hala konusuyla ölümsüzlüğünü koruyor.
45.Diablo II: Lord of Destruction 9 yıl önce çıkan bir eklenti olmasına rağmen, hala Diablo 2'nin hayatta kalmasını sağlayan belki de gelmiş geçmiş en iyi oyun eklentisi.
46.Disney's Aladdin
47.Divi-Dead
48.Donkey Kong Country
49.DOOM
First-person-shooter oyunlarının atası Doom, çıkmasıyla oyun piyasasının kaderini değiştirdi.


Doom serisinin ikinci oyunu da gelmiş geçmiş en güzel oyunlar arasında.
51.Dragon Ball GT: Final Bout
52.Driver
53.Druuna: Morbus Gravis
54.Duke Nukem 3D
55.Dune
56.Dune 2000


1992 yılında çıkan Dune II, strateji oyunlarının en iyilerinden biri olarak gösterilir.
58. DX-Ball
59. Elasto Mania
60.The Elder Scrolls III: Morrowind
61.The Elder Scrolls III: Morrowind


Tüm zamanların en iyi RPG oyunlarından Daggerfall, 1996 yılında bir çok dergi tarafından yılın en iyi oyunu seçilmişti.
63.Emmanuelle: A Game of Eroticism
64.Emperor: Battle for Dune
65.Empire Earth
66.Escape from Monkey Island
67.Eve burst error


Bir dönemin efsane FRP oyun serilerinden Eye of the Beholder, Dungeon & Dragons'un oyun dünyasındaki en güzel uyarlamalarındandı.
69.F-19 Stealth Fighter
70.F22 Total Air War
71.Fallout
72.Fallout 2
73.Fallout Tactics: Brotherhood of Steel
74.Final Fantasy VII
75.Final Fantasy VIII
76.Final Fantasy X


78. Full Throttle
79. Gabriel Knight: Sins of the Fathers

Dönemin efsane oyunlarından Gabriel Knight, Midway'in oyun piyasasında yerini almasını sağladı.
80.Gauntlet: Dark Legacy
81.Golden Axe
Atari salonlarının efsane oyunlarından Golden Axe, 1990'da SEGA'nın altın çocuklarından biriydi.


Gran Turismo serisinin en iyilerinden olan 3. bölümü, tüm zamanların en iyi yarış oyunu olarak gösterilir.
83. Grand Theft Auto
Tüm zamanların en çok satan oyun serisi Gran Theft Auto, 1997'de ilk çıktığında oldukça basit grafiklere sahipti.
84. Grand Theft Auto III
Gran Theft Auto serisinin en iyilerinden biri de 3. bölümüydü.
85. Grand Theft Auto: Vice City
Gran Theft Auto, macerasına Miami'de devam ediyor.


87. Half-Life
88.Half-Life: Counter-Strike

Bir çok oyun listesinde tüm zamanların en iyi first-person-shooter oyunu olan counter strike, half-life serisinin en başarılı ve en ünlü versiyonuydu.
89.Halo: Combat Evolved
"XBOX sattıran" Halo, XBOX'un kuşkusuz en iyi oyunlarından biri.
90.Hard Truck 2
91.Harry Potter and the Sorcerer's Stone
92.Hentai Anime Poker
93.Heroes of Might and Magic IV


95.Hitman: Codename 47
96.The House of the Dead
97.Icewind Dale
98.The Incredible Machine 2
99.The Incredible Machine


101. Indiana Jones and The Last Crusade: The Graphic...
102.Jeff Wayne's The War of the Worlds
103.Killer Instinct
104.Kingdom Hearts
105.Knights of Xentar
106.Lands of Lore: The Throne of Chaos
107.The Legend of Kyrandia


Aksiyon-macera tarzı oyunların atası, 57 milyon satan Zelda serisinin ilki 1986 yılında çıkmıştı.
109. The Legend of Zelda: A Link to the Past
Zelda serisinin belki de en iyisi, A Link to the Past idi.
110.Leisure Suit Larry 1: In the Land of the Loung...
Çapkın Larry, Sierra'nın en başarılı oyun serilerinden biri olmuştu
111.Leisure Suit Larry 5: Passionate Patti Does a L...
Çapkın Larry, Sierra'nın en başarılı oyun serilerinden biri olmuştu.
112.Leisure Suit Larry 6: Shape Up or Slip Out!
Çapkın Larry, Sierra'nın en başarılı oyun serilerinden biri olmuştu.


Çapkın Larry, Sierra'nın en başarılı oyun serilerinden biri olmuştu.
114.Lemmings
115.Loom
116.The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring
117.The Lord of the Rings: The Two Towers
118.Lula: The Sexy Empire
119.Mafia
120.Maniac Mansion


121.Maniac Mansion: Day of the Tentacle122.Marvel vs. Capcom 2: New Age of Heroes
123.Master of Magic
124.Master of Orion
125.Master of Orion II: Battle at Antares


Filmlere konu olan Max Payne, "Matrix" tarzı teknikleriyle en iyi aksiyon oyunlarından.
127.Medal of Honor: Allied Assault
128.Mega Man X4
129.Metal Gear Solid
130.Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty
131.Metroid Prime


133.Monkey Island 2: LeChuck's Revenge
134.Mortal Kombat

Capcom'un Street Fighter'ına Midway'in cevabı Mortal Kombat'tı. En az Street Fighter kadar başarılı olan Mortal Kombat markası, oyunları, filmleri, oyuncaklarıyla en iyi oyun serileri arasında.
135.Mortal Kombat 3
Capcom'un Street Fighter'ına Midway'in cevabı Mortal Kombat'tı. En az Street Fighter kadar başarılı olan Mortal Kombat markası, oyunları, filmleri, oyuncaklarıyla en iyi oyun serileri arasında.
136.Mortal Kombat 4 Capcom'un Street Fighter'ına Midway'in cevabı Mortal Kombat'tı. En az Street Fighter kadar başarılı olan Mortal Kombat markası, oyunları, filmleri, oyuncaklarıyla en iyi oyun serileri arasında.


Capcom'un Street Fighter'ına Midway'in cevabı Mortal Kombat'tı. En az Street Fighter kadar başarılı olan Mortal Kombat markası, oyunları, filmleri, oyuncaklarıyla en iyi oyun serileri arasında.
138.Mortal Kombat Trilogy Capcom'un Street Fighter'ına Midway'in cevabı Mortal Kombat'tı. En az Street Fighter kadar başarılı olan Mortal Kombat markası, oyunları, filmleri, oyuncaklarıyla en iyi oyun serileri arasında.
139.Mortal Kombat: Deadly Alliance
Capcom'un Street Fighter'ına Midway'in cevabı Mortal Kombat'tı. En az Street Fighter kadar başarılı olan Mortal Kombat markası, oyunları, filmleri, oyuncaklarıyla en iyi oyun serileri arasında.
140.Myst III: Exile


142.Need for Speed III: Hot Pursuit
143.Need for Speed: Hot Pursuit 2
144.Need for Speed: Porsche Unleashed
145.Neverwinter Nights
146.No One Lives Forever 2: A Spy in H.A.R.M.'s Way
147.Omikron: The Nomad Soul
148.One Must Fall 2097
149.Operation Flashpoint: Cold War Crisis


151.Pirates! Gold
152.Planescape: Torment
153.Primal Rage
154.Prince of Persia

Pers prensi, oyun dünyasının efsaneleri arasında.
155.Prince of Persia 2: The Shadow & The Flame
Pers prensi, oyun dünyasının efsaneleri arasında.
156.Prince of Persia 3D
Pers prensi, oyun dünyasının efsaneleri arasında.


158.Privateer 2: The Darkening
159.Quake
Tüm zamanların en iyi shooter oyunlarından Quake, modern shooter oyunları için de bir basamaktı.
160.Quake III: Arena Quake'in 3. bölümü serinin en iyisiydi.
161.Raptor: Call of the Shadows
162.Rayman
163.Resident Evil


165.Resident Evil 3: Nemesis
166.Resident Evil: Code: Veronica X
167.Return to Castle Wolfenstein
168.Roberta Williams' Phantasmagoria
169.Runaway: A Road Adventure
170.Sam & Max Hit the Road


172.The Secret of Monkey Island
173.Secret Weapons of the Luftwaffe
174.Shadowrun
175.Shogun: Total War
176.Sid Meier's Civilization
Tüm zamanların en iyi oyunlarından Civilization, Sid Meier'in zekasınının parıltısıydı.


178.Sid Meier's Pirates! Korsan oyunlarının belki de en iyisi Sid Meier's Pirates idi.

179.Silent Hill 2
180.Silent Hill 2: Restless Dreams
181.SimCity

Şehircilik kavramını kanımıza sokan oyun.
182.SimCity 3000 Sim City serisinin belki de en iyisi SimCity 3000 idi.
183.SimCity 4 SimCity 4 ile, artık The Sims dünyası doğuyordu.
184.The Simpsons Arcade Game


PC'de tüm zamanların en çok satan oyunu olan The Sims, seri olarak toplamda 100 milyondan fazla sattı.
186. Soldier of Fortune
187.Sonic the Hedgehog 3
188.SoulCalibur
189.Space Quest IV: Roger Wilco and the Time Rippers


191.Star Wars: Jedi Knight II - Jedi Outcast
192.Star Wars: Rogue Squadron 3D
193.StarCraft
Blizzard'ın Warcraft efsanesinden sonra uzayı da keşfi StarCraft ile olmuştu.
194.StarCraft: Brood War
Blizzard'ın Warcraft efsanesinden sonra uzayı da keşfi StarCraft ile olmuştu.


Street Fighter Atari salonlarının her zaman başarılı oyunlarından biri olmuştu.
196.Street Fighter II
Street Fighter Atari salonlarının her zaman başarılı oyunlarından biri olmuştu.
197.Street Fighter: The Movie
Street Fighter Atari salonlarının her zaman başarılı oyunlarından biri olmuştu.
198.Street Rod 2: The Next Generation
Klasik otomobilleri alın, modifiye edin, yarışın ve kazanın. Gran Turismo oyununun atası bu oyundu.


200.Supaplex
201.Super Mario 64

Toplamda 222 milyona yakın satan Super Mario serisi, gelmiş geçmiş en başarılı oyun serisidir
202.Super Mario All-Stars Toplamda 222 milyona yakın satan Super Mario serisi, gelmiş geçmiş en başarılı oyun serisidir
203.Super Mario Bros. Toplamda 222 milyona yakın satan Super Mario serisi, gelmiş geçmiş en başarılı oyun serisidir.


Toplamda 222 milyona yakın satan Super Mario serisi, gelmiş geçmiş en başarılı oyun serisidir.
205.Super Mario World
Toplamda 222 milyona yakın satan Super Mario serisi, gelmiş geçmiş en başarılı oyun serisidir.
206.Super Metroid
207.Super Smash Bros.: Melee
208.Syberia
209.Syndicate


211. System Shock
212.System Shock 2
213.Theme Hospital
214.Three Sisters' Story
215.Tom Clancy's Ghost Recon
216.Tom Clancy's Splinter Cell
217.Tomb Raider: The Last Revelation
218.Tony Hawk's Pro Skater 2


220.Tony Hawk's Pro Skater 4
221.Transport Tycoon Deluxe
222.Tyrian 2000
223.Ultima IX: Ascension
FRP oyunlarının en iyilerinden biri de Ultima serisi idi.
224.Ultima VII: The Black Gate
FRP oyunlarının en iyilerinden biri de Ultima serisi idi.


226.Unreal II: The Awakening
227.Unreal Tournament
228.Unreal Tournament 2003
229.Video Strip Poker
230.Virtual Resort: Spring Break
231.Volfied
232.Warcraft III: Reign of Chaos
Warcraft efsanesinin en iyi bölümlerinden biri Reign of Chaos'du.
233.Warhammer 40,000: Chaos Gate
234.Wasteland


237.Where in the World is Carmen Sandiego?
238.Wing Commander
239.Wing Commander III: Heart of the Tiger
240.Wing Commander IV: The Price of Freedom
241.Wing Commander: Privateer
242.Wings of Fury


243.Worms Armageddon
244.Worms World Party
245.X-COM: UFO Defense
246.X-Men: Next Dimension
247.Xenogears
248.Yu-Gi-Oh!: Forbidden Memories
249.Zak McKracken and the Alien Mindbenders
250.Zombies Ate My Neighbors