Dünyanın En Ucuz Hidrojen Gazını Üretti

Geri dönüşümü olmayan atıklardan dünyanın en ucuz hidrojen gazını üretmeyi başaran Turgay Kamışlı'nın projesi, "Atıklardan...

Geri dönüşümü olmayan atıklardan dünyanın en ucuz hidrojen gazını üretmeyi başaran Turgay Kamışlı'nın projesi, "Atıklardan Hidrojen Enerjisi Üretimi" konulu konferansta masaya yatırılacak.

Turgay Kamışlı’nın İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği’nin 2012 yılında düzenlediği “Metalik Fikirler Ar-Ge Proje Pazarı” yarışmasında 3’üncü olan “metal ve cevherlerin (alüminyum, demir, bor vs.) atıklarının değerlendirilmesi ve enerji üretilmesi” projesi, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın desteği ile hayat buluyor. Çağlayan’ın elinden ödülünü alan Kamışlı’nın Enerji Bakanlığı ve Ekonomi ile Sanayi Bilişim ve Teknoloji Bakanlığı’nın da verdiği destekle uluslararası platformda da ses getiren projesi, Ankara’daki konferansta geniş bir şekilde tartışılacak. Konferans öncesi Ekonomi Bakan Yardımcısı Mustafa Sever ve Sanayi Bilişim ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Davut Kavranoğlu, Kamışlı’yı makamlarında kabul ederek çalışmalar hakkımda bilgi aldı. Mustafa Sever’in girişimi ile Ocak ayında Enerji Bakan Yardımcısı Murat Mercan ile de görüşen Kamışlı, Enerji Bakanlığı’nın desteğiyle hidrojen enerjisi üreten reaktörler ile ilgili konferans verileceğini, bu konferansa ilgili bakanlık temsilcilikleri ile çeşitli üniversitelerden bilim adamları, sanayi ve enerji iş kollarına endeksli firma temsilcilerinin katılacağını açıkladı.

Reklam
Reklam

"Hidrojenin babası” olarak bilinen dünyaca ünlü bilim adamı Prof. Dr. T. Nejat Veziroğlu’nun da destek verdiği protip reaktörlerle dünyanın en ucuz hidrojen gazını ürettiğini açıklayan Kamışlı, “Teknolojisi ve sanayisi gelişmiş ülkelerce değişik yöntem ve deformasyonlarla üretilen hidrojen gazını, bu ülkeler üretimi çok zormuş gibi lanse etmektedirler. Bu bilgilendirmeler ve söylemler gerçek dışıdır. Hidrojen gazını katolizer ve tetikleyici kullanmadan çok düşük maliyete üretiyorum. Yapılan tahlil ve analizlerde zararlı (karbon, kükürt) dioksit salınımı olmadığı görülmüştür. Ülkemizde milyonlarca metreküp atık bulunmaktadır. Bu atıkların enerjisi en az 10 Keban Barajı’nın ürettiği enerjiye eş değerdedir” dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: