Dünyanın Gözü Akkuyu Nükleer Santrali İnşaatında

Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin ana müteahhidi JSC Atomstroyexport A.Ş.’nin Genel Müdürü Aleksandr Filipoviç Mironov, projenin...

Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin ana müteahhidi JSC Atomstroyexport A.Ş.’nin Genel Müdürü Aleksandr Filipoviç Mironov, projenin genel anlamda 20 milyar dolar olduğunu ifade ederek, “Bu güç santrali Türkiye’de bir ilk. Bunun için karşı çıkan da var, yandaş olan da. Bu yapacağımız santrali dünyadan birçok ülke de izliyor. O yüzden en iyisini yapmak zorundayız” dedi.

Mersin’in Gülnar ilçesi Büyükeceli beldesine yapılacak olan Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin ana müteahhit şirketi JSC Atomostroyexport A.Ş.’nin temsilcileri tarafından Türkiye'deki iş adamlarına santralin inşaatı ve aşamaları anlatıldı. Mersin-Tarsus Organize Sanayi Bölgesi’nde gerçekleştirilen sunumda konuşan JSC Atomstroyexport A.Ş.'nin Genel Müdürü Aleksandr Filopoviç Mironov, projenin genel anlamda 20 milyar dolarlık bir proje olduğunu söyledi. İnşaatın birinci aşamasının hazırlık aşaması olduğunu ifade eden Mironov, “Bizim projemizle ilgili olarak bu süre 3 yıllıktır. 2013-2014 ve 2015 yıllarıdır. Şu an için mevcut ve onaylı bir iş programı mevcuttur. Bu hazırlık döneminde inşaat ve montaj işleri için atölyelerin hazırlanması var. Bunun dışında bu dönem içinde yapılması gereken çalışmalar alan içi, alan dışındaki yolların yapılması, boru hattının çekilmesi, elektrik hatlarının çekilmesi olacak. Bununla beraber marinaların hazırlanması, depo alanları ve depo binalarının yapılması ve belki de en önemli olan ana inşaat çalışmalarına başlamadan şart olan hafriyat çalışmanın tamamlanıp, o sahanın hazır hale getirilmesidir” diye konuştu.

Reklam
Reklam

İnşaat çalışmaları ve satın alma işleri de dahil olmak üzere bunlarla ilgili tüm ihalelerin kendi şirketleri tarafından yapılacağını belirten Mironov, “İhalenin doğru ve düzgün olması için Türkiye’de 150’ye yakın tesis ve fabrika gezdik. Bazı tesis ve fabrikaların ürettikleri ürün ve ekipman bizim için uygundu, bazılarının ise uygun değildi. İhalelerimizin hepsi açık olacak. İhaleyle ilgili bilgi almak isteyenler web sitemizden veya direkt bizden bilgi alabilirler. Ama bir ihaleye çıkacaksak mutlaka web sitemizde yayınlanır. Orada yayınlanmadan ihale yapamıyoruz. Şirketimize evrakla başvuru yapan bütün şirketlerin teklifini inceliyoruz. Bu incelemeleri de bir kişi değil, 12 kişilik bir ekip yapıyor. Yani ihalede hile, yandaşlık gibi bir şey söz konusu olmuyor, zaten buna da müsaade edilmiyor” şeklinde konuştu.

Yaptıkları işin çok hassas bir konu olduğunu ve hataya kesinlikle yer olmadığını vurgulayan Mironov, “Bu konuya art niyetli yaklaşılması çok kötü sonuçlar doğurabilir. Ama biz buna müsaade etmiyoruz. İhaleyi alacak şirket ben 'bu işi yaparım' diyorsa bu sözün arkasında durmalı. Tabi Türkiye’de yapılacak ilk nükleer güç santrali olduğu için yandaşı da var karşı çıkanı da. Bunun dışında dünyadan birçok ülke bu konuyu izliyor. O yüzden en iyisini yapmak zorundayız” ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

“SANTRAL BİR YILDA 35 MİLYON KİLOVAT SAAT ELEKTRİK ENERJİSİ ÜRETECEK”

JSC Atomstroyexport A.Ş. İnşaat-Montaj İşleri Bölüm Başkanı Karnauşenko Sergey ise, Akkuyu NGS’nin her biri bin 200 megabayt olmak üzere 4 üniteden oluşacağını belirterek, “1 senede üretilecek olan elektrik enerjisi 35 milyon kilovat saat olacaktır. Şimdiye kadar 11 tane benzeri nükleer güç santrali yapımında yer aldık. Bu proje kapsamında yapılacak olan inşaat ve yapılar 280 tane. İnşaat, yapı ve montaj çalışmaları esnasında ve bu kapsamda toplam dökülmesi planlanan beton miktarı 2 milyon metreküptür. Bunun dışında 500 bin tonun üzerinde çelik montajı öngörülüyor. NGS kapsamında yapılacak olan ana yapı ve ana bina olan reaktör bölümü inşaatı için ise 20 milyon metreküp hafriyat ihtiyacı vardır. Bu yapıların ve binaların yapımında kullanılması planlanan beton miktarı da 100 bin metreküptür. Buralara 20 bin ton çelik levha kullanılacaktır. Ayrıca bin 900 ton boru hattı yapılacaktır" dedi.

Akkuyu NGS’nin iş programının 48 aydan oluştuğunu ifade eden Sergey, “Onaylı iş programına göre 1. ünitenin ilk metreküpü 1 Ocak 2016 tarihinde planlanmıştır. Gene birinci ünitenin işletmeye alınması ise 31 Aralık 2019 tarihinde düşünülmektedir” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Konuşmaların ardından şirket temsilcileri iş adamlarının sorularını yanıtladı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: