Dünyanın gözü 'Gezi Parkı' olaylarında

Gezi Parkı eylemleriyle başlayıp Türkiye'nin pek çok şehrinde büyük protesto gösterilerine dönüşen olaylar, dünya basınında geniş yer bulmaya devam ediyor.

Altıncı gününe giren protestolar dünya basınında böyle yer aldı:


Rus gazeteleri, Gezi Parkı gösterileri ve hükümetin yaklaşımını irdeledikleri haber ve yorumlarında "Parktan barikatlara", "İktidar böyle bir protestoyla ilk kez karşı karşıya", "İslamcı başbakan Türk Baharı'nı teşvik etti", "İstanbul'da Türk Baharı başladı", "Türkiye'nin yarısı protesto ediyor", "Erdoğan, Türkiye'deki en popüler politikacı ancak reformları endişe verici" gibi ifadeleri kullandı.

Reklam
Reklam

Taksim Gezi Parkı'nda başlayan ve ülkenin büyük bölümüne yayılan olaylar ile hükümetin yaklaşımı Rus basınında geniş yer buldu. Rusya'nın Sesi, gazetelerin ortak vurgu noktasının Gezi Parkı için başlayan protestoların ülke geneline yayılıp hükümete yönelik muhalefet dalgasının yükselmesi olduğuna dikkat çekiyor.


Rusya'nın resmi yayın organı Rossiyskaya Gazeta, yaşanan gelişmelerle ilgili haberinde iktidarın böyle bir protestoyla ilk kez karşı karşıya kaldığını vurguluyor. İstanbul'un ardından Ankara, İzmir, Antalya ile birçok şehirde halkın sokağa çıktığı ve güvenlik birimleriyle doğrudan çatıştığı ifade edildiği haberde Gezi Parkı'nın korunmasıyla ilgili protestoların hükümete yönelik eyleme dönüştüğü, Erdoğan'ın istifaya ve İslam'ı kullanmaktan vazgeçmeye davet edildiği belirtiliyor.

KOMMERSANT: "PARKTAN BARİKATLARA"

Kommersant gazetesi, "Parktan barikatlara" başlığıyla verdiği haberde "İslamcı başbakan Türk Baharı'nı teşvik etti" savını öne çıkarıyor. Türkiye'nin devrimin eşiğinde olduğunun görüldüğünü yazan Kommersant, yaşananların en çok Arap Baharı'nı hatırlattığı savunurken yaşananları Arap Baharı'ndan ayrıldığı noktanın şu olduğu belirtiliyor: "Mısır ve Tunus'ta halk ayaklanmalarının mağdurları laik rejimler olurken, Türkiye'de protestocular İslamcı Başbakan Erdoğan'ın istifasını istiyor."

Reklam
Reklam

Vzglyad gazetesi "Ayaklanma mevsimi" başlığıyla verdiği haberinde Türkiye genelinde 90 eylem yapıldığını ve polisin iki günde bine yakın kişiyi gözaltına aldığını öne çıkartıyor. Haberde şu ifadelere yer veriliyor: "Turizm sezonunda İstanbul ve Türkiye'nin diğer şehirlerinde binlerce kişilik eylemler polisle çatışmaya dönüştü ve bine yakın kişi tutuklandı. Yerel bir çevreci eylem olarak başlayan olaylar, Erdoğan'a yönelik istifa talebine kadar tırmandı."

İZVESTİYA: "İSTANBUL'DA TÜRK BAHARI BAŞLADI"

İzvestiya gazetesi, gelişmeleri "İstanbul'da Türk Baharı başladı" başlığıyla duyuruyor. Haberinde protestocuların Taksim Meydanı'nı kontrol altına aldığını ve hükümetin istifasını istediğini vurgulayan İzvestiya gazetesinin, eylemlerle ilgili olarak görüşlerine yer verdiği. Asya Parlamenterler Asamblesi'nden Rudik İskujin de "Türkiye'de yaşananlar, Arap Baharı'na benzese de, eylemleri harekete geçiren güç İslamcılar değil, laik devlet savunucuları ve sol görüşlü kesimler oldu" diyor.

Reklam
Reklam

Nezavisimaya Gazetesi, gelişmeler için "Türkiye'nin yarısı protesto ediyor" ifadesini başlığa çıkarttığı haberde "Türkiye'de siyasi kriz patlak verdi. Ülkenin yarısından fazlasını protesto eylemleri kapladı. Polisin toplanan kalabalığı dağıtma eylemleri, tüm ülkede büyük tepkiye neden oldu ve başkent Ankara'da kitlesel bir gösteri yapıldı. Binden fazla gösterici tutuklandı" diye yazıyor. Başbakan Erdoğan'ın izlediği politika ile ilgili gazete, "Erdoğan, şu anda Türkiye'deki en popüler politikacı ancak reformları endişe verici: Kişisel iktidarını çok fazla güçlendirmeye çalışıyor. Kemal Atatürk döneminden beri laik olan ülkeyi, İslami geleneklere sahip bir devlete dönüştürmeye çalışıyor" savlarını öne sürüyor.


On binlerce insan gösterilerin üçüncü gününde Türkiye’nin dört büyük kentinde polisle çatıştı. Taksim Meydanı'ndaki protestoda festival havası sürerken yanı başındaki Beşiktaş’ta, Erdoğan’ın ofisinin bulunduğu Dolmabahçe Sarayı’nın yakınında polis ile göstericiler arasında çatışma çıktı. Polis biber gazı ve tazyikli suyla olaylara müdahale etti. Başkent Ankara’nın ana meydanı Kızılay’da polis bir alışveriş merkezine baskın yaptı ve yüzlerce kişiyi tutukladı.

Reklam
Reklam

Financial Times: Erdoğan göstericileri "çapulcu", Twitter'ı "baş belası" ve alkol tüketenleri "alkolik" olarak niteliyor
Gazete, protestoların kaynağının Erdoğan'ın baskıcı eğilimleri olduğunu öne sürerek eylemcilerin yaşam tarzlarına saldırı olarak gördüğü kararlara karşı ayaklandığını belirtiyor. Financial Times şöyle diyor: "Huzursuzluk yaratan diğer şeyler arasında alkol satışını sınırlayan yasa ve Boğaz'da inşa edilecek üçüncü köprüye Osmanlı Halifeliğini kuran Alevi azınlığa zulmeden padişahın adının verilmesi de var. Bunlar başka alanlarda atılan adımlarla çelişiyor. Erdoğan PKK'yla bir barış süreci başlattı ve icra yetkisine sahip güçlü bir başkanlık sistemi planlarından vazgeçebileceği söyleniyor." Gazetenin yazarlarından David Gardner da, kibirinin Erdoğan'ı tehdit etmeye başladığını savunuyor.


İngiliz gazetesi Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Taksim'de başlayan ve tüm Türkiye'ye yayılan protestolara kulak vermesi gerektiğini yazdı. Gazete, Erdoğan bu protestolara karşılık vermezse AB'ye üye olmaya çalışan ve Suriye ile İran'a komşu olan bir ülkedeki sürekli kargaşanın herkesi etkileyeceğini savundu.

Reklam
Reklam

BBC dün gece Beşiktaş’ta yaşanan çatışmalara dikkat çekerken üç gündür devam eden olayların en şiddetli halinin burada yaşandığına dikkat çekiyor. Cami, mağaza ve üniversite yaralılara müdahale edilmesi için hastaneye dönüştürüldü. Yetkililer 67 şehre sıçrayan olaylarda toplam bin 700 kişinin gözaltına alındığını açıklarken ifadesi alınanların çoğu serbest bırakıldı.


New York Times: Başbakan protestoların park için yapılan planları durduramayacağını açıkladı
Başbakan Erdoğan bir araya gelen ve üç gündür polisle çatışan on binlerce insanı “çapulcu ve aylak” olarak nitelendirdi. Canlı yayında televizyona çıkan Erdoğan hakkındaki diktatörleştiği iddiaları için ise ben sadece “halkın hizmetkarıyım” dedi.


Washington Post: Hükümet karşıtı protestolar devam ederken Başbakan diktatörlük iddialarını kabul etmiyor
Türkiye’de üç gündür halk 10 yıllık Erdoğan yönetimine karşı protestolar düzenliyor. Taksim meydanında toplanan 10 bin kişi Erdoğan’ı istifaya çağırıyor ve “zafer” diye slogan atıyor. Pazar günü başkent Ankara ise 7 bin kişinin toplandığı gösterilerde şiddet olayları yaşandı.

Reklam
Reklam

CNN: Park eylemiyle başlayıp yayılan gösteriler Başbakana meydan okuyor
İstanbul’un merkezindeki bir parkın yıkılmasına karşı basit bir oturma eylemi olarak başlayan gösterilen 10 yıllık Erdoğan iktidarının en büyük protestosuna dönüştü. Pazar gecesi Beşiktaş’ta çıkan çatışmalarda yaralananlar 150 yıllık bir camide sağlık görevlileri tarafından tedavi altına alındı.


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Gezi gösterilerine ilişkin sosyal medyaya yönlendirdiği suçlamalar yurt dışında da dikkat çekici bulundu. The Guardian gazetesi, Erdoğan'ın sosyal medya için sarf ettiği "toplumun baş belası" ifadesine vurgu yaptığı haberinde Erdoğan'ın hafta sonunda "başkanlık" projesinin gerçekleşmesi şansına zarar vermiş olabileceğini öne sürdü.

İngiliz The Guardian gazetesi, Başbakan Erdoğan'ın hafta sonunda Gezi göstericilerine ve sosyal medyaya yönelik ağır sözlerini yansıttığı haberinde gösterilerin Türkiye'nin 81 ilinin yarısına yayıldığına dikkat çekerken Türk medyasına yapılan eleştirilere de işaret etti.
"İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNE İLİŞKİN KAYGILAR DEFALARCA DİLE GETİRİLDİ"

Reklam
Reklam

İnsan hakları örgütlerinin Türkiye'de ifade özgürlüğü eksikliğine ilişkin kaygılarını defalarca dile getirdiklerini kaydeden gazete, Başbakan'ın "kilit siyasi projesinin", parlamenter sisteminin yerine daha çok başkanlık sistemini benimseyen yeni bir anayasayı geçirmek olduğunu belirterek "Bu hafta sonunda bunun gerçekleştiğini görme şansına zarar vermiş olabilir" yorumunu yaptı.


Independent: Türkiye Başbakanı binlerce kişinin toplandığı Taksim’deki protestocuları “birkaç çapulcu” olarak tanımladı.


Time: Taksim Erdoğan’ın Tahrir’i olacak mı?
Time dergisinde Piotr Zalweski imzasıyla yayınlanan yazıda bugüne dek, basın özgürlüğü, kürtaj yasasına ilişkin yeni düzenlemeler, AKP Hükümeti’nin Suriye ile ilgili tutum ve yaklaşımı, aralarında Genelkurmay Başkanı ve Generallerin de bulunduğu subayların hapse atılması, PKK ile olan görüşme ve ilişkiler, alkol satış ve tüketimine ilişkin düzenlemeler gibi konularda İstiklal'de çok sayıda protesto gösterisi düzenlendiğine değinilirken, ‘Gezi Parkı’ ile ilgili protestoların bunlardan farklı ve başka bir boyutta olduğu vurgulandı. Gezi Parkı protestolarının, son yıllarda gerçekleştirilen en büyük protestolardan biri olduğuna değinilen, İstanbul kaynaklı, Piotr Zalweski imzasıyla yayımlanan yazıda, Türkiye’de çıkan olaylarda polisin aşırı şiddet kullanması yüzünden binlerce kişinin yaralandığı belirtildi.

Reklam
Reklam

Haaretz: Türkiye’de protestolar devam ediyor
Türkiye’nin dört büyük kentinde devam eden çatışmalarda onlarca kişi yaralandı. Haaretz muhabirinin tweetlerine yer verilen haberde dakika dakika Taksim’de olup bitenler paylaşıldı.


Der Spiegel: ABD ve AB Türkiye’deki protestolardaki polis şiddetini eleştirdi


France 24: Başbakan devam eden protestoların baskısı altında
Pazar gecesi Türkiye’de ülke çapına yayılan gösteriler üçüncü gününe girdi. Protestocular polisin biber gazı ve tazyikli suyla müdahalesiyle karşılaşırken Erdoğan’ı istifaya davet etti.