Dünyanın gözü Türkiye'de

ANKARA (ANKA) -Dünya basını Türkiye'deki gelişmelerden gözlerini alamıyor. 1-15 Nisan tarihleri arasında, Obama ziyaretinin de etkisiyle, dünya ülkelerinin Türkiye'ye ilgisinde yüzde 45'e yakın artış yaşandı. En ilgili ülkelerin başında ise, ABD ve Kanada geldi. Şehir bazında yapılan incelemeye göreyse İstanbul'un popülaritesi, Başkent Ankara'yı geride bıraktı.

Medya Takip Merkezi'nin raporuna göre, dünya basını özellikle Nisan ayının ilk yarısında Türkiye'ye olan ilgisini bir kat daha arttırdı. Türkiye hakkında yapılan haber sayısı, Mart ayının ilk 15 günlük dönemine göre, yüzde 44.8 oranında artış gösterdi. MTM'nin 49 ülkenin toplam 642 gazetesinde yaptığı medya takip sonuçlarına göre, Türkiye dış basında, 15 günlük süreçte 7 bin 842 haber ve yazıya konu oldu.

Reklam
Reklam

-TÜRKİYE; ABD, KANADA VE İNGİLTERE BASININ YAKIN MARKAJINDA-
Aynı araştırma raporuna göre, Nisan ayının ilk yarısında, Türkiye ile ilgili en çok haber yayımlayan ülke ABD oldu.
Türkiye'ye en çok ilgi gösteren ülkeler arasında her zaman ilk sırada yer alan ABD basınındaki haber sayısı, Obama ziyareti nedeniyle yüzde 21.4 artış gösterdi. 15 günlük süreçte, ABD'nin 138 gazetesinde Türkiye, toplam bin 406 haber ve yazı ile okuyucuların ilgisine sunuldu.
Türkiye'yi yakın markaja alan bir diğer ülke ise 825 haberle Kanada oldu. Kanada basınının Türkiye ile ilgili haber sayısında, önceki ayın aynı dönemine göre yüzde 107 artış yaşandı. Türkiye'ye en çok ilgi gösteren üçüncü ülke ise, 688 haberle İngiltere olurken, onu Almanya ve Belçika takip etti. Orta doğuda 148 haberle Türkiye'ye en çok ilgi gösteren ülke listenin 14'üncü sırasında yer alan Suudi Arabistan olurken, uzak doğuda ise Türkiye, Çin'in yakın markajına girdi. Çin basını, Türkiye ile ilgili yayınladığı 104 haberle, listenin 18'inci sırasında yer aldı.

Reklam
Reklam

-İSTANBUL ANKARA'YI İKİYE KATLADI-

Rapora göre, İstanbul'un popülaritesi Ankara'yı ikiye katladı. Dünya basınının en çok ilgi gösterdiği şehir, 3 bin 123 haber ve yazı ile İstanbul oldu. Popülaritesi ile başkenti açık arayla geride bırakan İstanbul'u, Ankara bin 517 haberle takip etti.

-ALMANYA VE BELÇİKA TURSİTİK ŞEHİRLERE İLGİLİ-

Turistik şehirlerimiz arasında ilk sıralarda yer alan Antalya ve İzmir'e en büyük ilgi ise Almanya, Belçika ve İsveç'ten geldi. Antalya 15 günlük süreçte 836 haber ve yazıya konu olurken, İzmir ise 289 haberde yer buldu.