ANTAKYA (İHA) - Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ), Arkeoloji ve Sanat Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin (ARSAMER), Hatay'ın Samandağ İlçesi'nde yaptığı arkeolojik yüzey araştırmalarında, 50 bin nüfuslu dünyanın ikinci büyük liman kenti ortaya çıkarıldı.
Kazı Başkanı Doç. Dr. Hatice Pamir, bugüne kadar ilk kazıların Samandağı'nın güneyde Meydan Köyü, kuzeyde Hınzır Burnu'na kadar olan 15 kilometrelik alanda, 1946 yılında yapıldığını hatırlatarak, 1995 yılında ARSAMER'in kurulmasından sonra, bu bölgede araştırma çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.
Amik Ovası'nda 250'nin üzerinde höyük bulunduğunu belirten Pamir, "Bu kadar çok höyük olması ve bunların Batı kökenli olması, burasının dünya ticaretinde önemli bir liman kenti olabileceği ihtimalini doğurdu ve bunun üzerine araştırmalarımıza başladık. Bu çalışma, bölgede bilinenlerin dışında bilinmezlerin ortaya çıkartılmasında etkin rol oynadı. Araştırdığımız bölge Efes harabeleri kadar önemli eserlerle dolu" dedi.
ARSAMER'in yanı sıra Ege Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ertuğ Öner, MKÜ'den uzman Tülin Arslanoğlu, Mimar Sedat Biçer ve öğrencilerin katıldığı yüzey araştırmalarında üç büyük yerleşim yerine rastladıklarını vurgulayan Pamir, bunlardan Çevlik'teki Seleuceia Piera ve Liman Mahallesi yakınlarındaki Almina Höyüğü'nün bilinmesine karşın, Sutaşı Köyü yakınlarındaki Sabuniye Höyüğü'nü bulduklarını ve bunların, 50 bin nüfusluk dünyanın ikinci büyük liman kentini oluşturduğunu söyledi.
Pamir, bu araştırmanın tamamiyle ortaya çıkarılmasından sonra bahsedilen üçgenin Hatay turizmine büyük katkı sağlayacağını kaydetti.