Ai-Da ve Sadie Clayton, sanat, teknoloji, ırk ve kimlik konularını inceledikleri workshop etkinliğini 24- 27 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirdiler. Clayton ve Ai-Da, workshop çalışmaları için siyah topluluklarda akademik, kültürel ve teknolojik araştırmalar yapan bir platform olan A Vibe Called Tech ile çalıştılar.
Ai-Da’nın ismi ilk kadın bilgisayar programcısı olan Ada Lovelace’tan geliyor. İlk yapay zeka sanatçısının beyni ise galeri direktörü Aidan Miller’dan esinlenerek yapıldı. Ai-Da ilk olarak robotik şirketi Engineered Arts tarafından geliştirildi. Robot sanatçının mekanik kolları Leeds Üniversitesi’nden öğrenciler tarafından inşa edildi ve yapay zeka algoritması Oxford Üniversitesi’nden bilim insanları tarafından geliştirildi.
RESİMLER ve HEYKELLER YAPIYOR
Ai-Da, eskizler, resimler ve heykeller yapabiliyor. Yapay zeka sanatçısı aynı zamanda natürmort tablolar yapabiliyor. Yapay zekanın dahili kamerası ayrıntıları yakalıyor ve yakalanan görüntüler sanat eserleri yaratan mekanik kola aktarılıyor.
Gerçekleştirilen etkinlikte Ai-Da, Sadie Clayton’ın portresini çizdi. Yapay zeka sanatçısının çizdiği portre, izleyicilerin çizdiği portreler ile karşılaştırıldı. Sonuç olarak etkinlikte, insanlar ve robotlar gözlem ve uygulama süreçlerinde beraber yer aldılar.
CUT PİECE PERFORMANSINI YENİDEN YORUMLADI
Ai-Da, etkinlik sırasında Clayton’un eserlerini de yeniden yorumladı. Clayton da, Ai-Da’nın yeninden yorumladığı eskizleri çizmek için tekrar inceledi. Etkinlikte Ai-Da, dünyanın çeşitli kültürlerinden kumaşları kullanarak Yoko Ono’nun geliştirdiği Cut Piece performansını yeniden yorumladı.
Londra’da dört gün olarak gerçekleştirilen etkinlik Sadie Clayton’un yapay zeka robotu ile gerçekleştirdiği ilk ortaklık değil. Clayton, daha öncede bakır heykel parçaları ile Sophia robotu giydirmişti.