Dünyanın Milyarderleri

Luisa Kroll

13 sayısı tüm dünyada batıl inançlara inanan insanlar tarafından uğursuz olarak görülmüştür. Peki bu durumda dünyanın en zengin kişisi olarak zirvedeki 13. yılının ardından Bill Gates’in hakimiyetinin sona ermesi ne kadar uygun.

Geçen yıla göre 2 milyar USD (2.4 milyar YTL) artışla 58 milyar USD’ye (70,5 milyar YTL) ulaşan servetiyle Gates artık dünyanın üçüncü en zengin kişisi oldu ve birinci sırayı, serveti 10 milyar USD (12,2 milyar YTL) artışla 62 milyar USD’ye (75,4 milyar YTL) ulaşan iyi arkadaşı ve filantrofi ortağı Warren Buffett’a bıraktı. (Tüm hisse fiyatları ve net değer kıymetlendirmeleri 11 Şubat itibariyledir.) 2 numarada, servetini iki yılda katlayarak 60 milyar USD’ye (73 milyar YTL) çıkaran Meksikalı telekom patronu Carlos Slim Helú bulunuyor. Kesinlikle yeni bir dönemin şafağındayız. Ancak bu, sadece Gates’in düşüşünden kaynaklanmıyor. Dünya Milyarderlerinin 22. yıllık sıralaması, listeyi oluşturanlarda da her türden farklılığı yansıtıyor. İki yıl önce, dünyanın 20 en zengin kişisinin yarısı ABD’dendi. Şimdi sadece dördü. En iyi 10 içinde dört kişiyle diğer tüm ülkeleri geçen Hindistan övünmeye hak kazanıyor.

Reklam
Reklam

Resimlerde: Dünyanın Milyarderleri

[**Resimlerde: En Genç Milyarderler

**](http://www.forbes.com/2008/03/05/youngest-billionaires-rich-billionaires08-cx_lk_0305youngest_slide.html?partner=mynet)

Resimlerde: Ünlü Milyarderler

Resimlerde: Milyarder Bekarlar

Resimlerde: Kıskandığımız Milyarder Kadınlar

Resimlerde: Kendi Kazanan Milyarderler

İlk kez Forbes’un tespit edebildiği milyarder sayısı dört haneye ulaştı ve 1,125’i buldu. Grubun net toplam serveti geçen yıla göre 900 milyar USD (1094,40 milyar YTL) artış göstererek 4.4 trilyon USD’ye (5.4 trilyon YTL) ulaştı. ABD piyasalarındaki çalkantıya rağmen, Amerikalılar dünyanın milyarderlerinin yüzde 42’sini ve toplam servetin %37’sini oluşturuyor; bu paylar geçen yıla göre sırayla yüzde iki ve yüzde üç düşüş gösterdi.

Sovyetler Birliğinin dağılmasından on altı yıl sonra, 87 milyarderiyle Rusya, 59 milyarderiyle altı yıldır bu konumda bulunan Almanya’yı kolayca geçerek ABD’den sonra yeni 2 numaralı ülke oldu.

Reklam
Reklam

Sıralamaya yeni giren 226 kişi var. Yeni yüzlerin yetmiş yedisi ABD’den; her ikisi de subprime borç açığa satışıyla zengin olan John Paulson ve Philip Falcone da dahil olmak üzere ABD’li yeni yüzlerin yarısı servetlerini finans ve yatırımlardan kazandı. Yeni milyarderlerin diğer bir üçte birlik kısmını oluşturanlar Rusya (35), Çin (28) ve Hindistan’dan (19). Listeye yeni girenler arasında en dikkat çekici olanlar, dünyanın en zenginleri listesine ilk defa giriş yapan siyahi Afrikalılar olan Güney Afrika’dan Partice Motsepe ve Nijerya’dan Aliko Dangote. Dangote aynı zamanda Nijeryalı ilk milyarder.

Genç milyarderler için de rekor yılı oldu; Forbes 25’i listeye yeni giren 40 yaşın altında 50 zengin belirledi. 40 yaşın altındaki bu patronlardan yüzde altmış sekizi 10 haneli servetlerini sıfırdan kazandı; bunlar arasında Google’ın kurucuları Sergey Brin ve Larry Page; şimdi bir hedge fon işleten eski Enron çalışanı John Arnold; online komisyonculuk için Indiabulls’u başlatan Hindistan’dan Sameer Gehlaut ve son olarak tarihte kendi kazancıyla en geç milyarder olan 23 yaşındaki Facebook kurucusu Mark Zuckerberg bulunuyor.

Reklam
Reklam

Zuckerberg büyük olasılıkla yaşından ve dahiyane sosyal ağ kurma sitesinden dolayı yılın en çok konuşulan listedeki yeni kişisi olacak ancak listede yerini alan her yaştan inanılmaz girişimciler de bulunuyor. En dikkat çekenler arasında dünyanın en büyük mont ve yelek üreticilerinden biri olan Çinli Gao Dekang; büyük babasının küçük şişe mantarı işini dünyanın en büyüğüne dönüştüren Portekizli Americo Amorim ve demir madenini büyütmeden önce bir altın madeni serveti elde eden ve kaybeden Brezilyalı Eike Batista bulunuyor. Şu anda dünyanın en zengin madencilik milyarderi.

Geçen yılın güzel haberleri ve genel kazanımlarıyla, aylardır her gün bu servetler üzerinde fırtınalar estiren oynaklık kolayca gözden kaçıyor. Örneğin Hong Kong'un en zengin kişisi Li Ka-shing 4 Ocak ile 11 Şubat tarihleri arasında 37 günde, hisse senetlerine bağlı net servetinden 5.5 milyar USD (6.7 milyar YTL) kaybetti.

Ayrıca ana kara Çin’inin en zengini olan 26 yaşındaki Yang Huiyan Eylülde 17.3 milyar USD’den (21 milyar YTL) sıralamada 7.4 milyar USD’ye (9 milyar YTL) düştü. Google’ın kurucu ortağı Sergey Brin'in serveti geçen yıl 25.5 milyar dolara (31 milyar YTL) ulaşmıştı ancak şu anda 18.7 milyar USD (22.7 milyar YTL). Çok daha ağır darbe alarak listeden tamamen düşenler arasında Lehman Brothers Başkanı Richard Fuld ve Bear Stearns Eski Başkanı James Cayne (kovulmuştu) bulunuyor; her ikisi de kredi krizinin kurbanı oldu ve Pulte Homes'tan William Pulte'ın hisseleri de konut piyasasıyla birlikte çöktü.

Reklam
Reklam

Servetleri izlemeye devam ederken gelecek 12 ayda ne olacak? Muhtemelen bu süre zarfın büyük kazanç elde edenler, büyük kayba uğrayanlar, çok fazla iniş ve çıkış olacak. Kesin olan tek şey değişimin kendisi.