Fransız bilimciler, Dünya'daki suyun, oluşum sürecinde çarpan büyük gökcisimleriyle taşındığı yönünde yeni bir teori ortaya attı.
Nature dergisinde yer alan yazıda, Dünya’nın oluştuğu zamanlardaki ısısının su ve diğer elemetlerin soğuyarak yüzeyde yoğunlaşmasına izin verecek denli düşük olmadığı, bunun uzaydan gelen buzul kaplı göktaşları yoluyla tetiklenmiş olabileceği ifade edildi. Araştırmada bu yoğunlaşmanın Dünya oluştuktan yaklaşık 100 milyon yıl sonra başlamış olabileceği belirtildi.
Lyon’daki Laboratoire des Sciences de la Terre görevlisi Francis Albarede’nin verdiği bilgiye göre, Dünya oluştuktan sonraki zaman diliminde Jüpiter ve Satürn başta olmak üzere bütün gezegenler Güneş Sistemi içinde bolca bulunan gök cisimlerini merkezkaç kuvvetiyle savuruyordu. Dünya’ya sıkça isabet eden bu göktaşlarının taşıdığı buz, zamanla Dünya’nın kabuğunun yumuşamasına ve bir kısım suyun yeraltına çekilmesine yol açtı. Albarede’ye göre Dünya’daki ilk tektonik hareketler de bu aşamadan sonra başladı.
Yerkabuğunun altındaki katmanlarda, en kuru noktalarda bile yüzbinde bir oranında suya rastlanması bu teoriyi destekliyor. Ancak Dünya’daki okyanusların ve atmosferin gezegende varolan elementlerden yaklaşık 4.5 milyar yıl önce oluştuğu yönünde genel kabul gören teoriyi çürütmesi için henüz zaman var.