Dünyanın yarısı su sıkıntısı çekiyor

İSTANBUL (İHA) - İnsan hayatının vazgeçilmez unsurlarından olan suyun sınırlı bir kaynak olduğu belirtilerek, gereksiz yere harcanan her damla suyun, nehirlerin kurumasını, balıkların tükenmesini ve barajların boşalmasını hızlandıracağı bildiriliyor.

Dünya nüfusunun yüzde 40'ını barındıran 80 ülkenin şimdiden su sıkıntısı çektiğine dikkat çeken uzmanlar, buna karşılık kullanılabilir su kaynaklarının sınırlı olduğunu vurguluyor. Uzmanlara göre, Türkiye'nin tatlı su kaynakları bol değil, ancak yetiyor. Gölleri, barajları, nehirleri, yer altı sularını ve denizleri çok iyi değerlendirmek ve temiz tutmak gerektiğini ifade eden uzmanlar, "Arıtma tesislerini yaygınlaştırmalı, sularımızı ev ve endüstri atıklarıyla kirletmemeliyiz. Aşırı gübreleme, bilinçsiz zirai mücadele ilaçları ve yoğun yapılaşma baskısından sakınmalıyız" uyarısında bulunuyorlar.

Reklam
Reklam

Bilinçli su kullanımıyla, hayat kalitesini bozmadan alınacak basit tedbirlerle su kaynaklarının kirletilmesinin önlenebileceğini kaydeden uzmanlar, mümkün olduğunca suyun boş yere akıtılmaması ve bozuk muslukların en kısa zamanda tamir ettirilmesi gereğinin altını çiziyor. Damlayan muslukların, yalnız israfa değil, fazla su masrafına da yol açtığını söyleyen uzmanlar, 1 saniyede 1 sefer damlayan musluktan 1 saat içinde 0.7 litre, tuvaletteki küçük sızıntı sebebiyle de 1 saatte 4 litre suyun boşuna akmış olacağını bildiriyor. Açık bırakılan bir musluktan 15-20 litre, diş fırçalarken, traş olurken veya bulaşık yıkarken de yaklaşık 2 litre su kullanıldığını belirten uzmanlar, evlerdeki musluklara takılacak düşük akış musluk havalandırıcısı ile yüzde 50 oranında daha ekonomik su kullanımının mümkün olacağını ifade ediyor.

Arabanın ya oto yıkama tesislerinde yıkatılması veya hortum kullanmak yerine, kovaya su doldurarak yıkanması gerektiğini vurgulayan uzmanlar, tuvaletlerde gereğinden fazla su sarfiyatını önlemek için, rezervuarlardaki su seviyesinin düşürmesi önerisinde bulunuyor. Çamaşır ve bulaşık makinelerinin tam doldurulmaması ve gerektiğinde tasarruf düğmesinin kullanılmasına özen gösterilmesini isteyen uzmanlar, içinde fosfat bulunan deterjanlar yerine sabun tozları, bulaşık makinelerindeki parlatıcılar yerine de sirke kullanılarak su kaynaklarının kirlenmesinin önlenebileceğini kaydediyor.

Reklam
Reklam

Uzmanlar, çamaşırları yıkarken kullanılan deterjanların çoğunun fosfat içerdiğine dikkat çekerek, fosfatların, içme suyu kaynakları, rezervuarlar, göller, sulak alanlar ve barajlardaki su kalitesini bozarak bu kaynakların kullanılmaz hale gelmesine sebep olduğunu bildiriyor.