Dünyanın Yemeği Sahan Şirehan’da Pişti

Gaziantep Üniversitesi ve Sahan Restoranlar Zinciri tarafından ortaklaşa yürütülen, Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen ‘El Altında...

Gaziantep Üniversitesi ve Sahan Restoranlar Zinciri tarafından ortaklaşa yürütülen, Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen ‘El Altında Duran Güzel Şeyler’ Gaziantep Mutfağının Damak Tadları Projesi kapsamında Gaziantep’e davet edilen yabancı ülkelerin ünlü şef aşçıları, kendi mutfak kültürlerinden oluşan Dünya Mutfağı Gala Gecesi'nde hünerlerini sergiledi.

Sahan Restoranlar Zinciri Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Tekin Öztan’dan Türk Mutfak Kültürü ve Gaziantep mutfağıyla ilgili eğitim alan ve 90 farklı çeşit Türk yemeğinin yapımını öğrenen yabancı aşçılar, hazırladıkları yemekleri konuklara ikram etti. Türkiye’nin dört bir yanından geceye katılmak için davet edilen ünlü gazeteci, televizyon yapımcısı ve gurmeler ‘Dünya Mutfağı Gala Gecesinde’ bir birinden lezzetli ve farklı onlarca çeşit yemeğin tanına baktı.

Reklam
Reklam

‘El Altında Duran Güzel Şeyler’ ve ‘Gaziantep Mutfağının Damak Tadları Projesi’ kapsamında Türkiye’ye gelen Fransa’dan Sibel Pinto, Kuala Lumpur, Malezya’dan Soon Pau Voon, Newyork Amerika’dan Mark Austin McDonald, İtalya’dan John Nocita, Yunanistan’dan Andreas Kontis Londra’dan Garth Edris Derek Filbey, Şili’den Paulina Andrea Giorgio Macera, Azerbeycan’dan Tahir Amiraslanov, Arnavutluk’tan Katerina Gremo, Fransa’dan Gilles Heitz ve Daniele Heitz, Mexico City, Meksika’dan José Bossuet Martínez ve Claudia Martinez kendi ülkelerinin ünlü yemeklerini büyük bir özenle hazırlayarak geceye renk kattı.

Türkiye ve Ortadoğu’nun en büyük mutfağına sahip olan Sahan Şirehan’ın modern mutfağında on ayrı ülkeye ait yemeklerin gün boyu hazırlanmasında Türk aşçı şeflerde yardımcı olarak en güzel yemeklerin hazırlanması için gün boyu yoğun bir çaba sarf etti.

Sahan Şirehan’da Gaziantep yemekleriyle ilgili aldıkları eğitimi değerlendiren ünlü şef aşçılar, “Gaziantep Üniversitesi ve Sahan Restoranlar Zinciri tarafından yürütülen ve bir ülkenin, bir şehrin mutfak kültürünü dünyaya açmayı hedefleyen böyle güzel bir etkinlikte yer almak bizlere mutluluk veriyor. Bütün dünya aşçılarının yakından tanıdığı ve her platformda Türk mutfak kültürünü dünyaya tanıtmaya çalışan Türk şef Tahir Tekin Öztan usta bir eğitimci edasıyla bizlere Türkiye’de bulunduğumuz süre içerisinde 90 ayrı yemek tarifini uygulamalı olarak öğretti. Sahip olduğunuz Gaziantep mutfağının bütün özelliklerini dünya ile paylaşmalısınız. Çünkü Türk mutfağı ve özellikle Gaziantep mutfak kültürü yeterince tanıtılmıyor. Biz buraya bu etkinliğe katılmasaydık bu lezzetleri keşfetme şansımız olmazdı. Tahir Tekin Öztan kendisine ait farklı üslubuyla yemeklerin yapılışını ve Türk mutfağının lezzet reçetelerini bize aktarırken Türkiye’nin ve Gaziantep’in dünyanın en zengin mutfağına sahip olduğunu bir kez daha gördük. Sadece bir ottan on çeşit yemek yapılabileceğini gördük. Gaziantep yemeklerindeki lezzet aramasının bitkilerden ve özel olarak hazırlanan baharatlardan geldiğini ve aynı malzemelerle bir birinden farklı lezzetlerde çorbalar, yemekler, kebaplar yapılabileceğini bizzat yaparak yaşayarak öğrendik. Türkiye’nin usta şef aşçısı Tahir Tekin Öztan başta olmak üzere Gaziantep Üniversitesi Rektörü Sayın Yavuz Coşkun’a ve Proje Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. İlkay Gök’e teşekkür ediyoruz. Bir haftadır Türk misafirperverliğiyle bizi ağırlayan Sahan ekibinde ayrıca teşekkür etmek istiyoruz. Gaziantep tarihiyle, kültürüyle önemli bir kent. Ancak bu kentin dünyaya Gaziantep Mutfağı ile açılması, bölgede gastronomi turizminin gelişmesi için önemli. Turizm gelirleri açısından en çok gelir sağlayan turizm çeşidi gastronomi turizmidir. Çünkü insanlar günde üç öğün beslenmek zorundadır. Elbette böyle bir lezzet dünyasında insanların beslenmesi ve buraları tercih etmesi uluslararası tanıtımlarla mümkündür” dedi.

Reklam
Reklam

Dünya genelinde Türkiye’nin yemek sektöründeki en ünlü markalarından birisi olarak tanınan Sahan’ın Gaziantep ve Türkiye için büyük bir şans olduğuna da dikkat çeken yabancı şef aşçılar, “İsmini daha önce çok duyduğumuz Sahan’ın Türkiye ve Ortadoğu’nun en büyük mutfağına sahip olduğunu biliyorduk. Ancak çalışmalarına katıldığımız etkinlikle bu ünlü mutfakta yemek yapma şansını yakaladık. Gerçekten hijyenik bir ortama sahip ve yüzlerce yemeğin aynı anda pişirilebilmesiyle ilgili teknolojik donanımı var. Türk mutfak kültürünün lezzetlerinin piştiği bu mutfakta kendi ülkelerimizin yemeklerini yapabilmek bizleri gururlandırdı. Gastronomi turizmi için bu mutfak önemli rol oynayacaktır. Sahan Şirehanı tarihi dokusu ve yüzlerce çeşit Türk yemekleriyle uluslararası değere sahip bir dünya markasıdır” dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: