Yerel dilde “batı eğitimi haramdır” anlamına gelen Boko Haram’ın lideri olduğunu söyleyen bir kişinin, Nijerya'da kaçırılan kaçırılan kız öğrencilerin pazarlarda satılacağını söylediği bir video kaydı yayınlaması ile birlikte dünya kamuoyu bu örgüt üzerindeki ilgisini arttırdı.
Başta ABD olmak üzere birçok ülke Nijerya'ya yardıma hazır olduklarını bildirdi. ABD, kurtarma çalışmalarına yardımcı olmak için teknik uzmanlardan oluşan bir ekibi Nijerya’ya göndereceğini açıkladı.
Sosyal medyada da hızla yayılan bu olay karşısında UNICEF ve BM gibi uluslararası kuruluşlar kaçırılan kızların kurtarılmasına yönelik kampanyalar başlattı. Twitter’da açılan #BringBackOurGirls hashtagine mesajlar yağarken, kaçırılan kızların bırakılması için online imza kampanyalarına yoğun destek geliyor.
Kızların Nijerya’nın kuzeydoğusundaki bulunan köydeki bir okuldan kaçırılmasının üzerinden neredeyse bir ay geçmişken bugün Boko Haram örgütünden bir açıklama geldi. Örgüt lideri, ülkedeki Boko Haram'a bağlı tutukluların serbest bırakılması halinde kaçırılan kız çocuklarının geri verileceğini söyledi.
Peki kim bu Boko Haram?
ABD Başkanı Barack Obama’nın "Bölgedeki en kötü terör örgütlerinden birisi" olarak tanımladığı Boko Haram, Nijerya hükümetince kontrol edilemeyen, ülkenin özellikle şeriat hükümlerinin geçerli olduğu kuzey kesiminde etkili olan, şeriat yanlısı İslamcı bir örgüt olarak biliniyor. 2002 yılında, Mohammed Yusuf önderliğinde, Borno eyaletinin başkenti Maiduguri'de kurulan Boko Haram’ın amacı tüm Nijerya'ya şeriat getirmek.
Örgütün, Taliban ve El Kaide ile ilişkili olduğu ifade ediliyor. İlk çatışma deneyimini kurulduktan iki yıl sonra Nijerya polisiyle yaşayan örgüt, bu çatışmalarda 28 üyesini kaybetti. Özellikle kamu binalarını ve polis merkezlerini hedef seçen örgüt, 2009 yılında hız verdiği saldırılarında yüzlerce kişinin ölümüne sebep oldu.
Adından da anlaşıldığı gibi Boko Haram‘ın en büyük düşmanı Batı kültürü. En büyük hedefi ise batı kültürünü yaymakta en etkili araç olarak gördükleri eğitim kurumlarını yok etmek. Örgüt lideri Mohammed Yusuf, batı tipi eğitimin haram olduğunu ve insanların Allah'a olan inançlarını zedelediğini savundu.
2009 yılında, örgüt üyelerinin bulunduğu bir camiye Nijerya ordu birlikleri tarafından baskın düzenlenmiş ve 200 kişi öldürülmüştü. Ölenler arasında Taliban'ın iki numaralı ismi Ebubekir Şekau da vardı.
2011 yılında Boko Haram, Nijerya'nın başkenti Abuja kentindeki Birleşmiş Milletler binasına bomba yüklü araçla saldırmış ve 18 kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu. Boko Haram, aynı yıl düzenlediği saldırılarda Nijerya'da 450'den fazla kişinin ölümünden sorumlu tutuldu.
Kadınları ve çocuk yaşta kızları kaçıran, küçük cocukları zorla askeri eğitimden geçirerek silahlandıran Boko Haram daha önce de 26 kadını kaçırmış ve orman içinde gizli bir kampta zorla alıkoymuştu.
Nijerya topraklarının büyük bir kısmı yüksek demir ve alüminyum içeriyor. Daha çok tarıma dayalı bir ekonomisi olan ülkede, 1960’lı yıllarda bulunan petrol, ekonominin geniş ölçüde ferahlamasını sağladı ve Nijerya’yı Afrika’daki en istikrarlı ekonomiye sahip ülkelerden biri haline getirdi.
Şu anda dünyanın yedinci büyük petrol üreticisi durumunda olan Nijerya, doğal gaz bakımından da oldukça zengin. Ülke, ham petrolden başka, kömür, kalay, kireçtaşı, kolimbit ve demir madenleri de üretmektedir.