Dünya'ya Dönüş Yolu: Uzayda Güneşin Doğuşu Nasıl Görünür?

Uzayda tam 1 yıl boyunca yaşayan astronot scott kelly Dünya'ya sağ salim geri döndü. Hem de bir sürü efsane fotoğrafla birlikte!

Yerçekimsiz ortamda aralıksız yerleşik hayat! Hem de 1 sene boyunca!

Daha önce kısa süreli (kısa dediysek 100 gün üstü :) ) 3 uzay görevine giden NASA'nın Amerikalı astronotu Scott Kelly bundan tam 1 yıl evvel çıktığı Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan (ISS) Dünyamıza sağ salim geri döndü.

Dün sabah saatlerinde Rus kozmonotlar Sergey Volkov ve M**ikhail Kornienko ile beraber *Soyuz Uzay Kapsülü'n****ü* kullanarak ISS'den yeryüzüne geri dönen astronot, 340'lük uzay macerasını sonlandırdı. Bundan önceki 3 görevi ile birlikte yerçekimsiz ortamda toplamda 517 gün kalmış olan astronot bilim adamları tarafından dört gözle bekleniyordu.

Reklam
Reklam

Yerçekimsiz ortamda bu kadar uzun süre kalmanın insan vücuduna etkileri üzerine hayata geçirilen ve "İkiz Çalışması" adı verilen proje için ikiz kardeşi Mark Kelly ile fiziksel veriler üzerinden bir karşılaştırma yapılacak.

Tüm çalışmalar planlanan büyük Mars yolculuğu için ön hazırlık gibi duruyor...

Bu arada not düşelim; Amerikalı astronot ile beraber dünyaya dönen Rus kozmonot Sergey Volkov toplamda 548 gün, Kornienko ise 516 gün uzay görevinde bulundu.

Rusya'da Volkov üzerinde İkiz Çalışması'na benzer bir çalışma yapacaklarını açıklamıştı.

Yapılan çalışmalardan sonra insan anatomisi üzerinde yerçekimsiz ortamın etkileri ne olmuş? Olası bir Mars yolculuğu için yeter kadar dayanaklı mıyız? gibi sorulara yanıtlar aranacak.

Kim bilir; belki kısa bir süre sonra Mars'a insanlı uzay aracı yollayabilecek insanoğlu... Atmosfere girdikten hemen sonra Soyuz Kapsülü'nden bir kare...

Ve ilk temas anı :) Astronotla 1 yıl sonra kurulan ilk yakın temas...

NASA'nın kendi yayınında astronot ve kozmonotların güvenli iniş anı öncesi ve sonrası...

Sosyal medya hesabından paylaştığı son 5 fotoğraf ile uzayın güzelliklerine kendimizi bırakalım :)

"Uzaya son gün doğumu!"> -

Reklam
Reklam