"Dünyayı kurtarmak için 50 günümüz var"

İngiltere Başbakanı Gordon Brown, dünya liderlerine seslenerek, “gezegenimizi küresel ısınma çıkmazından kurtarmak için 50 gün kaldığını” söyledi.

Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da aralık ayında yapılacak BM Küresel İklim Zirvesi’ne 50 gün kala, Londra’da dün 17 ülkenin temsilcisi bir araya geldi. En fazla sera gazı emisyonuna neden olan ülkelerin temsilcilerinin katıldığı toplantıda konuşan Brown, yeni bir küresel anlaşmaya varılmadığı takdirde, dünyayı ve ülkesini yıkıcı sıcak hava dalgaları, seller ve kuraklık gibi felaketlerin beklediği uyarısında bulundu.
**DÜNYANIN B PLANI YOK**
Brown ayrıca, Kopenhag’da Kyoto’nun yerini alacak yeni bir protokol ya da anlaşma üzerinde uzlaşılamazsa “B planlarının olmadığını” söyledi. İngiltere Başbakanı, 2080 yılına gelindiğinde 1.8 milyar insanın temiz su sıkıntısı içinde olacağını vurguladı. Brown, 2003 yılında 35 binden fazla kişinin hayatını kaybetmesine neden olan sıcak hava dalgasını hatırlatarak, bunun tekrarlanabileceğine dikkati çekti. Küresel ısınmanın sebebi olarak görülen sera etkisine yol açan gaz salımlarının ne kadar azaltılacağı dünya liderlerinin üzerinde anlaşamadığı konuların başında geliyor.
**2020’den itibaren ada ülkeleri tahliye edilebilir**
Bilim adamları, küresel ısınmadan kaynaklanan deniz yükselmesinin, tahminlerden çok önce Pasifik ve Hint okyanuslarındaki ada ülkelerini yok edebileceği uyarısında bulundu. Bilim adamlarına göre Pasifik’teki ada ülkelerini, 2020 yılından itibaren tahliye etmek gerekebilir.
Pasifik’te küresel ısınma nedeniyle suların öngörülenden hızlı yükselmesi sonucu birçok adanın beklenenden daha önce sulara gömülebileceği, bu yüzden ada yöneticilerinin, halklarının tahliyesini şimdiden planlaması gerektiği bildirildi. Fiji Güney Pasifik Üniversitesi’nden Profesör Patrick Nunn, Marşal Adaları’nın başkenti Majuro’da düzenlenen iklim konulu yuvarlak masa toplantısında konuşurken yöneticileri uyardı. Prof. Nunn, “Pasifik’te 2100 yılında yaşanabilir kaç ada kalacak, bilmiyorum” dedi. Prof. Nunn, 7 Aralık’ta Kopenhag’da BM Küresel İklim Zirvesi’nin başlayacağını hatırlatarak, Pasifik adalarının zirveden yardım istemesini tavsiye etti. Deniz seviyesindeki artışın, 2007’de yayımlanan Hükümetlerarası İklim Değişikliği Uzmanlar Grubu Raporu’nda öngörülenden daha fazla olduğuna işaret eden Prof. Nunn, “Yüzyılın sonuna kadar denizler bir metreden fazla yükselecek gibi görünüyor” dedi. “Ada halklarının tahliyesi en zor işlerden” diyen Nunn, “İnsanları, yüzlerce yıldır yaşadıkları ata toprakları adaların yaşanılacak yerler olmaktan çıkacağına inandırmak kolay değil” diye konuştu. Prof. Nunn, yöneticilerin, 2020’den itibaren adaları tahliye etmeyi planlaması gerektiğini söyledi.