Dur Dağı Eylemlerine Terör Örgütlerinin Sızdığı Iddiası

Antalya'nın Elmalı ilçesinde Alevilerce kutsal sayılan Dur Dağı'nda mermer ocağı açılmasını protesto etmek için 3 yıldır düzenlenen ve birkaç ay

Antalya'nın Elmalı ilçesinde Alevilerce kutsal sayılan Dur Dağı'nda mermer ocağı açılmasını protesto etmek için 3 yıldır düzenlenen ve birkaç ay önce sonlandırılan gösterilere katılan bazı grupların terör örgütü mensupları olduğu iddia edildi.

Tekke Köyü Abdal Musa Kültürünü Araştırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ali Eriş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hacı Bektaşi Veli'nin öğretilerini yaymak üzere bölgeye gelerek yerleşen Abdal Musa'nın Alevi vatandaşlarca her yıl düzenlenen etkinliklerle anıldığını belirtti.

Reklam
Reklam

Abdal Musa'nın yaşadığı ve çeşitli kerametler gösterdiğine inanılan bölgenin Alevilerce kutsal sayıldığını dile getiren Eriş, Dur Dağı'ndaki Abdal Musa Türbesini yılda 50 bin civarında insanın ziyaret ettiğini kaydetti.

Abdal Musa'nın büyük bir evliya olduğunu belirten Eriş, "Dur Dağı'nın alt tarafında Allah'a ve Abdal Musa'ya inanmayanların yaşadığı Genceri şehri vardı. Abdal Musa 'yürü ya dağım' diyerek dağı şehrin üzerine getiriyor. Fakat daha sonra sırtını yaslayarak dağı durduruyor. Bu ve benzeri kerametler gösterdiği için Dur Dağı ve çevresi yüzyıllardan beri kutsal sayılıyor" dedi.

Dağda bulunan tüm nesnelerin değerli sayıldığını, bu nedenle insanların dağdan bir tek taş parçası veya odun bile almadıklarını dile getiren Eriş, buradan alınan taşlarla yapılan binaların yıkılacağına veya zarar göreceğine inanıldığını kaydetti.

-"İyi niyetli çalışmaları başka yöne çekmeye çalışıyorlardı"-

Ali Eriş, 2009 yılında türbenin yakınındaki bir alanda mermer ocağı açılacağını öğrenmeleri üzerine bölgeye zarar vereceği endişesiyle mermer ocağının açılmasına itiraz ettiklerini anlatarak, "İlgili makamlara dilekçe ile başvurduk. Ancak olumlu bir cevap alamadık. İtirazlarımıza rağmen mermer ocağı faaliyete başladı. Biz, mermer ocağında çalışacak araçların türbenin önündeki yolu kullanmasından endişe ediyorduk. Çünkü ağır tonajlı araçların yolu kullanması, türbe çevresinde ciddi tahribata neden olabilecekti" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Mermer ocağının türbeye zarar vereceği düşüncesiyle çeşitli zamanlarda bölgede eylemler düzenlediklerini, ancak bu eylemlerden fayda yerine tam tersine çok büyük zarar gördüklerini ifade eden Eriş, eylemler nedeniyle devletle karşı karşıya geldiklerini, eylemleri organize ettiği gerekçesiyle 9 gün cezaevinde kaldığını, hakkında 5 ayrı dava açıldığını belirtti.

Eylemler yaptıkları dönemlerde bazı kişi ve grupların destek olmak için kendilerine yaklaştığını belirten Eriş, şöyle dedi:

"Dur Dağı'nın adını kullanarak eylemlere katılan bazı gurupların terör örgütü üyeleri olduğunu sonradan fark ettik. Bu kişilerin Dur Dağı'nın adını kullanarak kendilerini ön plana çıkarmaya çalıştıklarını gördük. Bize öncülük eden, yardımcı olmak amacıyla geldiğini söyleyen kişi ve grupların terör örgütleriyle bağlantıları olduğunu öğrendik. Bu nedenle eylemlerden vazgeçtik. Bunların amacı bizi desteklemek değil, kullanmakmış.

Bundan dolayı ilgili kurumların yetkilileriyle görüşerek karşılıklı olarak davalardan vazgeçilmesini istedik. 40 gence eylemlere katıldıkları gerekçesiyle dava açılmıştı. Gençlerin zarar görmemesi için eylemlerden vazgeçtik ve kurumlarla anlaştık. Ama iyi niyetimiz bazı Alevi kesimlerde tepkiye neden oldu. Oysa bazı kişiler, bölgede iyi niyetli yaptığımız çalışmaları başka yönlere çekmeye çalışıyordu. Ancak köylüler ve gençlerimizin daha fazla zarar görmemesi için aldığımız ortak kararla eylemlerden vazgeçtik. Devletimizin mermer ocağıyla ilgili aldığı karara da saygılıyız. Mermer ocağı araçlarının kullanacağı yolun köy içinden değil, başka bir yerden geçirilmesi sözü verildi. Kültürümüze ve değerlerimize zarar gelmediği sürece kimseyle sorunumuz olmaz."

Reklam
Reklam

-Abdal Musa Türbesi, önemli Bektaşi merkezlerinden biri-

Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Oral ise Abdal Musa'nın Hacı Bektaşi Veli'den sonra Anadolu'ya gelen 40 Abdaldan biri olduğunu söyledi.

Abdal Musa'nın tarihi kaynaklarda Bursa'nın fethine katılan bir gönül insanı olarak yer aldığını ifade eden Oral, "Tekke köyündeki Abdal Musa Türbesi Türkiye'deki önemli Bektaşi merkezlerinden biridir. Dur Dağı, Abdal Musa'nın dağları hareket ettirdiği ve sonra durdurduğuna inanılan bir yer" dedi.

Abdal Musa'nın müritlerinden olan Kaygusuz Abdal'ın dönemin Alanya beyinin oğlu olduğunu anlatan Oral, "Oğlunun Abdal Musa Tekkesi'nde derviş olmasına üzülen Alanya beyi, oğlunu kurtarmak üzere bölgeye asker gönderiyor. Abdal Musa'nın dağları hareket ettirerek orduyu Dur Dağı'nda durdurduğuna inanılıyor. Bu nedenle bu dağın bulunduğu alan, Aleviler için kutsal bir mekan kabul ediliyor" diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz