Durmuş Yılmaz: 2023 Hedefleri Için Yeni Politikalara Ihtiyaç Var

Merkez Bankası eski Başkanı ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Durmuş Yılmaz, 2023 hedeflerini yakalamak için Türkiye’nin yeni...

Merkez Bankası eski Başkanı ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Durmuş Yılmaz, 2023 hedeflerini yakalamak için Türkiye’nin yeni politikalara ihtiyacının olduğunu söyledi. Hedefler için fiyat istikrarının sağlanması gerektiğine dikkat çeken Durmuş Yılmaz, “2001 krizinden sonra ortaya konulan ‘İstikrar Programı' da değiştirilerek, yerine büyümeyi teşvik edecek ve adı ‘Büyüme Programı’ olan yeni bir programa ihtiyaç var.” dedi.

Bankader ve Gazi Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Okulu tarafından düzenlenen 'Ankara Finans Zirvesi' sempozyuma katılan Yılmaz, 'Küresel Ekonomi ve Türkiye' konulu bir konuşma yaptı.

Reklam
Reklam

“İŞ GÜCÜNE KATILIM ORANI ARTTI İŞSİZLİK ORANI DÜŞMEDİ”

Konuşmasında Türkiye’nin hedeflerini değerlendiren Yılmaz, 2023 için 2 trilyon dolara varan bir ekonomi, 25 bin dolara dayanan kişi başı milli gelir, 500 milyar dolar ihracat, yüzde 5-6’lara çekilen işsizlik oranı öngörüldüğünü ifade etti.

İstihdamsız büyümenin olduğu yönündeki görüşlerin ise gerçeği yansıtmadığını aktaran Yılmaz, "Türkiye, her sene yüzde 4 oranında istihdam yaratıyor. Evet, işsizlik oranı oranı düşmedi. Çünkü iş gücüne katılım oranı arttı. Dönemin başında yüzde 40’lı seviyelerde olan iş gücüne katılım oranı, yani 15-65 yaşına kadar olan çalışabilir nüfusun oranı, yüzde 40 seviyesinden yüzde 50 seviyelerine geldi. Dolayısıyla çalışmak isteyenlerin sayısı arttığı için önemli olanaklar arttırılmasına rağmen, işsizlik oranı çok fazla gerilemedi.” diye konuştu.

“2023 İÇİN MİLLİ GELİRİMİZİN YÜZDE 25 KADAR YATIRIM YAPMAMIZ GEREKİYOR”

2023 hedefleri ile ilgili ‘oran ve rakamlar tutturulabilir mi’ tartışmasına da temas eden Yılmaz, şu saptamalarda bulundu:

Reklam
Reklam

“Bu hedefi tutturabilmek için milli gelirimizin yüzde 25’i kadar yatırım yapmamız gerekiyor. Şu anda bu yatırımı finanse edecek, tasarrufumuz yok. Bir kere nüfusumuz genç. Genç nüfus, ev ve araba sahibi olmak istiyor ve alıyor. Dolayısıyla tasarruf açığımız var. Tasarrufumuz ise şu anda IMF’nin açıkladığı orana göre yüzde 14-15 civanında. Yüzde 25 yatırım yapabilmek için yüzde 10’a yakın tasarruf açığımız var. Bu da aslında bize cari açık olarak geri dönüyor. Bunun hal edilmesi gerekiyor. Bu zor bir konu.”

“MİLLİ GELİR ARTTIRDIK FAKAT TASARRUFLARI ARTTIRAMADIK”

2001 krizinin ardından tasarrufların kamu eli ile yapıldığını kaydeden Durmuş Yılmaz, o dönem ki tasarrufun milli gelirin yüzde 1’i kadar olduğunu aktardı. Bu gün gelinen nokta itibarı ile tasarrufları arttırıcı önlemlerin alınması gerektiğinin altını çizen Yılmaz, tasarrufların arttırılması ile ilgili olarak da “Biz, milli geliri üç kat arttırdık ama tasarruflarımız düştü. Dolayısıyla milli gelir artarken tassarrufların da artması gerekiyordu. Ama artmadı.” dedi.

Reklam
Reklam

“FİYAT İSTİKRARINI TAM OLARAK SAĞLAYAMADIK”

Türkiye’nin ekonomisinin yüzde 5-5,5 dolayında büyüme hızı ile önümüzdeki 10 yılda kesintisiz olarak büyütülürse kesintisiz olarak Türkiye’yi 1,5 trilyon dolara yaklaştıracağını anlatan eski Merkez Bankası Başkanı ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yılmaz, Türkiye’nin 2023 itibari ile ilk 10 ekonomi içine girip girmeyeceğinin de diğer ülkelerin durumuna bağlı olduğuna dikkat çekti.

ADI 'BÜYÜME PROGRAMI' OLAN YENİ BİR PROGRAMA İHTİYACIMIZ VAR

2023 hedeflerinin tam anlamı ile yakalanmasının da o kadar önemli olmadığının altını çizen Yılmaz, “Ticaret hacmi 2 trilyon dolar olmasın da 1,4 trilyon dolar olsun, milli gelirimiz ise 25 bin dolar olmasın da 17-18 bin dolar olsun. Bu da çok önemli, ama bunun olabilmesi için bizim yeni bir takım politikalara ihtiyacımız var. Biz 2001 krizinden sonra ortaya konduğumuz ve adına ‘İstikrar Programı’ dediğimiz programın sonuçlarını bu gün itibarı ile almış bulunuyoruz. Artık bundan sonra programın da adının değişmesi gerekiyor. Fiyat istikrarını tam olarak sağlamadık. Artık bizim istikrar programından ziyade büyümeyi teşvik edecek, adı ‘Büyüme Programı’ olan yeni bir programa ihtiyacımız var. Bu program bize merdivenleri birer birer, ikişer ikişer çıkarmalı ki gelişmiş olan ülkelerle aramızdaki gelir düzeyi farkını kapatalım. Zengin olalım ve çalışanlarımıza iş bulalım.” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: