Durmuş Yılmaz: Merkez Bankası'nın bağımsızlığını korunmalı

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, “Merkez Bankası’nın yeni anayasaya alınması noktasında...

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, “Merkez Bankası’nın yeni anayasaya alınması noktasında tereddütlerim var. Merkez bankasının bağımsızlığını koruması gerekiyor.” dedi.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Durmuş Yılmaz, 'Cüzdanımızdaki paranın değeri neden önemlidir, nasıl korunur, kim korur?' konulu makale yazma yarışmasına hazırlanan liselilere TOBB ETÜ'de konferans verdi. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin şu anda yeni anayasa yapma konusunda hazırlıklarının bulunduğunu belirten Yılmaz, süreç içersinde MB’nin bağımsız kalıp kalmaması tartışıldığını da söyledi. Bu tartışmayla birlikte MB’nin ile ilgili bir yasanın yeni anayasaya girmesinin tartışıldığını ifade eden Yılmaz, bu konuda gerekli çalışmaların kendisinde kaygı uyandırdığını belirtti: Yılmaz, “Merkez Bankası ile ilgili bir durumun anayasaya yazılması konusunda benim tereddütlerim var. Merkez Bankası’nın bağımsızlığına dikkat etmeliyiz. Bu bağımsızlıktan taviz vermememiz gerekir. Merkez Bankasını siyasi tartışmaların yaşanabileceği bir zeminden uzak tutmamız gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Durmuş Yılmaz, küresel ekonomik kriz hakkında değerlendirmelerde de bulundu. ABD, Japonya ve AB ülkelerinin krizi, MB’larının piyasaya sağladığı karşılıksız likidite ile atlatmaya çalıştıklarına dikkat çeken Durmuş Yılmaz, “AB ülkeleri, Japonya ve ABD Merkez bankaları piyasaları tekrar aktif hale getirmek ve kredi kanallarını açmak için bolca likidite veriyorlar. Fakat, güven fazla olmadığı için bu paralar heba oluyor. Bu durumun ilerleyen günlerde bu ülkelerde bir bankacılık krizinin çıkaracağını düşünüyorum. Bu ülkeler, daha fazla sorunla karşı kaşıya gelebilirler. Bu şekilde karşılıksız kredilerin verilmesi sonucunda bu ülkelerin ilerleyen yıllarda enflasyonlarında ciddi sorunlar yaşanacak.” diye konuştu.

Durmuş Yılmaz konuşmasında, Türkiye’nin enflasyonla mücadelesi ile ilgili gelinen süreç hakkında da değerlendirmelerde bulundu. Türkiye’nin 30 yıl boyunca yüksek enflasyonla mücadele ettiğinin altını çizen Yılmaz, “Ülkemizde enflasyonunun sürekli yüksek seyretmesinin sebebi mali krizdir ve karşılıksız para basmadır.” ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz