Düşen enflasyon büyümeyi hızlandırdı

ANKARA (İHA) - Türkiye'nin son 3 yıllık enflasyon ve büyüme verileri, düşük enflasyon ortamının büyümeye ivme kazandırdığı tezini doğruladı.

TOBB verilerine göre, Türkiye, son 3 yılda ortalama yüzde 20'lik enflasyon ve yüzde 8.5'lik büyüme oranlarına ulaştı. Türkiye'nin son 50 yılına bakıldığında enflasyonun ortalama yüzde 35, büyümenin ise yüzde 4.8'lik bir tablo çizdiği görülüyor. Son 30 yıldaki veriler ise, yüzde 52'lik enflasyon, yüzde 4.0'lık büyüme şeklinde oluştu.

Türkiye'nin Cumhuriyeti tarihinin en kötü ekonomik verileri 1991-2001 yılları arasında elde edildi. Türkiye'nin 1991-2001 yıllları arasındaki enflasyon ortalaması yüzde 70'i görürken, büyüme oranı ise yüzde 2.4'e geriledi.

Reklam
Reklam

Öte yandan, son 3 yıllık dönemde ekonomideki iyileşme tablolara ortalama yüzde 20'lik enflasyon, yüzde 8.5'lik de büyüme şeklinde yansısa da, son dönemde yakalanan yüzde 9 oranındaki enflasyon rakamı halen birçok ülkenin gerisinde bulunuyor. Dünya genelindeke tüketici fiyatları ile karşılaştırıldığında Türkiye'deki yüzde 9'luk enflasyon, Türkiye'nin bu konuda katetmesi gereken uzun bir yol olduğunu ortaya koyuyor. Türkiye'nin yüzde 9'luk enflasyon oranına karşılık ABD'de tüketici fiyatlarındaki artış yüzde 2.7, AB'nin 25 ülkesinde ortalama 2.9, Japonya'da 0.1, Malezya'da yüzde1.4 seviyesinde hesaplanıyor. Enflasyon konusunda Türkiye'nin geride bıraktığı ülkeler arasında yüzde 16.5'lik oranla Mısır ve yüzde 11.3 ile Rusya bulunuyor. Enflasyon oranları, ekonomik krizler nedeniyle yaşanan birçok skandala evsahipliği yapan Arjantin'de bile Türkiye'den iyi bir tablo çiziyor. Arjan'tin'in tüketici fiyatlarındaki artış oranı bugün itibariyle yüzde 5.2 seviyesinde biliniyor. Tüketici fiyatlarındaki artış Brezilya ile Macaristan'da yüzde 7.2, Endonezya'da yüzde 6.7, Çin'de yüzde 5.3, Meksika ile Güney Kore'de yüzde 4.8, Polonya'da yüzde 4.6, Hindistan'da ise yüzde 3.2 seviyesinde hesaplanıyor.

Reklam
Reklam