Düşes'in tartışmalı belgesi bu akşam İngiliz TV'sinde

LONDRA (ANKA) - Ankara'da büyük tepki yaratan, İngiltere Kraliçesi'nin eski gelini, York Düşesi'nin, Saray Engelliler Yurdu'nda "gizli kamera" ile çektiği görüntüleri içeren belgesel bu akşam yerel saat ile 21'de İngiliz ITV kanalında gösterilecek.

İngiliz basını, Türkiye'nin İngiliz hükümeti nezdinde diplomatik girişimler yapmasına neden olan olaya ilişkin değerlendirmelerini sürdürüyor. Son olarak da The İndependent, "Türk yetkilileri, York Düşesi Sarah Ferguson ile ITV'yi dava açmakla ile tehdit ediyor" diye yazdı.

Reklam
Reklam

York Düşesi'nin, belgeseli çekmek için başvurduğu yollara dikkat çeken gazete, görüntülerin de "yataklarına bağlı veya koridorlarda çaresiz yatan çocukları" içerdiğini kaydetti.

Türkiye'nin ise, belgeselin TV'de gösterilme tarihinin İlerleme Raporu'na denk düşürüldüğüne inandığını da yazan gazete, haberinde ilgili Devlet Bakanı Nimet Çubukçu'nun açıklamalarına da yer verdi. Bu bağlamda gazete, Çubukçu'nun "Konuyu mahkemeye götürme hazırlıklarımız sürüyor" yolundaki sözlerine de dikkat çekti.
Araştırmaların utanılacak hiçbir şey olmadığını gösterdiğini söyleyen Çubukçu'nun, Ruh Sağlığında İnsan Hakları Girişimi adlı sivil toplum kuruluşunca sadece 15 gün önce yayınlanan 250-sayfalık raporunu "göz ardı ettiği"ni yazan gazete, söz konusu kuruluşun üyelerinin Saray Yurdu'na yaptıkları ziyaretle ilgili, "O kadar kötü kokular vardı ki nefes almaya zorlandık", "Çocukların elleri bağlı" gibi sözler sarfettiklerini kaydetti.

The Daily Telegraph da, belgeselin akşam ITV'de gösterileceğini duyururken geçen yıl BBC'nin Bulgaristan'da bir yetim yurdunda çektiği belgeselin de, benzer bir gürültü yarattığını belirterek şöyle devam etti: "Benzer bir tarzla York Düşeşi ve kız çocukları, Prensesler Beatrice ve Eugenie, Romanya ve Türkiye'de terkedilmiş çocukların devlet kurumlarındaki koşullarını araştırdı. Ve yine tartışmalar var: Türk hükümeti, Düşes'i, filmde Türkiye'nin imajını kötülemeye çalışmakla suçluyor. İzleyiciler ise, Türkiye'nin ne kadar kötü gösterildiği konusunda kendi kararını verebilecek ancak Düşes ve çocuklarının gördükleri, Prenses Eugenie'yi ağlattı."

Reklam
Reklam