Türk Jinekoloji Derneği Başkanı İsmail Mete İtil, “Bu ilaç Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) önerdiği doğum sonrası kanamalarda, istenmeyen gebeliklerin sonlandırılmasında kullanılan önemli bir ilaçtı” dedi. Kadın Doğum Uzmanı Murat Sönmezer ise, “İlacı özellikle ileri haftalarda anne karnında ölen bebeklerin düşürülmesi için kullanıyorduk. Bu yol yasaklandığı için tek çözüm kürtaj. Bu da anne sağlığını ve doğurganlığını ciddi biçimde etkiliyor” dedi.
**TEMMUZ'DA YASAKLANDI**
Mide ülserini tedavide kullanılan ancak doğum sonrası kanamaları durdurmada ve düşüğe yardımcı olmada etkin olduğu için WHO’nun da önerdiği Cytotec, 9 Temmuz’da Türkiye’de yasaklandı. Bakanlık, “Amaç dışı kullanıldığı” gerekçesiyle ilacın toplatılmasına karar verdi. Yasağa en büyük tepki kadın doğum uzmanlarından geldi. Dernek Başkanı İtil, tepkisini şöyle dile getirdi: “Bu ilaç Türkiye’de mide ülserini tedavi amaçlı ruhsat almıştı. Ancak WHO düşüğe yardımcı olduğu ve doğum sonrası kanamaları durdurduğu için ilacı tüm ülkelerin kullanmasını önermişti. Birçok ülkede yaygın olarak kullanılan ilaç kürtaj tartışmalarının ardından Türkiye’de yasaklandı. Bu ilacı kullanarak düşük yaptırmak kürtaja oranla kadın sağlığı açısından daha güvenliydi.”
**CİDDİ SORUN YARATACAK**
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Doğum Uzmanı Doç. Dr. Murat Sönmezer ise konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Bu ilacın yasaklanmasındaki en önemli sorun 10 haftanın üzerinde anne karnında ölen bebeklerin düşürülmesine yardımcı olmasıydı. Çünkü kürtaj uygulamak çeşitli sorunları da beraberinde getiriyor. Örneğin parça kalabiliyor, komplikasyon oluşabiliyor. Cerrahi müdahale uygulamak annenin doğurganlığı üzerinde de kötü etki yapabiliyor. O nedenle ilacın yasaklanması çok ciddi sorunları beraberinde getirebilir.”