Duvar Kaplamaları Daha Hızlı Ve Daha Ucuz Olacak

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tayfun Uygunoğlu, geliştirdiği polimer esaslı ve üç...

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tayfun Uygunoğlu, geliştirdiği polimer esaslı ve üç boyutlu duvar kaplama malzemesi ile yapı sektöründe bir ilke imza attı.

Geliştirdiği malzeme hakkında açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Tayfun Uygunoğlu, geliştirilen kaplama malzemesinin en büyük özelliğinin tamamen doğal taş dokusuna sahip olması ve içerisinde yaklaşık yüzde 80 oranında atık mermer tozları içermesi olduğunu kaydetti. Sınırsız renk, doku ve desen seçeneğinde üretilen kaplama malzemelerinin ağırlıklı olarak iç cephelerde tercih edilebileceğini aktaran Uygunoğlu, şunları söyledi:

Reklam
Reklam

“Polimer kaplamanın hem iç hem de dış cephelerde kullanılmasını sağlayacak en büyük avantajı, dekoratif doğal taş kaplama yüzeyi sağlaması, su geçirmemesi, asitlerden etkilenmemesi, boya ve sıva gerektirmemesidir.” Geliştirilen ürüne ilişkin patent başvurusunun da yapıldığını belirten Uygunoğlu, günümüzdeki yapılarda EPS veya XPS gibi malzemelerle gerçekleştirilen mantolamalarda göz ardı edilen en büyük tehlikenin, bu tip yalıtım malzemelerinin yüksek sıcaklık altındaki davranışları olduğunu da kaydetti. Uygunoğlu, "XPS ve EPS gibi malzemeler 70 derece civarında büzülerek deforme olmaya başlamakta ve duvar yüzeyinden düşerek sıvaların da dökülmesine neden olmaktadır. Doğal taşların duvar yüzeyine sabitlenmesi amacıyla da üzerine yapıştırıldıkları sıva filesi ve yine benzer malzemeden imal edilmiş Polyester kaplamaların da camsı geçiş sıcaklıkları 165 derece civarındadır. Geliştirilen polimer esaslı kaplama malzemelerinde ise yüksek oranda kullanılan mermer tozları sayesinde yüksek sıcaklık dirençleri 300 dereceye kadar yükseltilmiştir.”

Reklam
Reklam

İŞÇİLİK MALİYETLERİ AZALTACAK BİR ÜRÜN OLACAK

Doğal taşların dezavantajlarına da değinen Uygunoğlu, "Doğal taşların en büyük dezavantajı birim ağırlıklarının yüksek olması; bu nedenle de duvara montajları sırasında küçük boyutlu levhalar halinde yapılması nedeniyle daha fazla işçilik ve dikkat gerektirmesidir. Bunlar da işçilik maliyetini arttırmaktadır. Polimer esaslı kaplamaların maliyet, işçilik, hafiflik gibi avantajları ile doğal taşlara ve mevcut polyester kaplamalara alternatif bir malzeme olması ile rekabet avantajı bulunacaktır" dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz