Düzce'de Memur Zamma Tepki Gösterdi Sokağa İndi

Hükümetin memurlara teklif ettiği yüzde 3,5 oranında zam memurları kızdırdı. Düzce'de faaliyet gösteren sendikaların üyesi...

Hükümetin memurlara teklif ettiği yüzde 3,5 oranında zam memurları kızdırdı. Düzce'de faaliyet gösteren sendikaların üyesi memurlar Anıtpark'ta buluşarak iş bırakma eylemi yaptılar. Memurlar hep bir ağızdan 'Sadaka değil zam istiyoruz' diye bağırdılar.

Hükümet ile memur sendikaları arasında gerçekleşen toplu sözleşmelerde, hükümet kanadının memura teklif ettiği yüzde 3,5 oranında zam teklifi memurları kızdırdı.

Hükümetin zam teklifini yeterli bulmayan memurlar iş bırakma eylemi yaparak ortaklaşa basın açıklaması düzenlediler. Memur-Sen, Eğitim-Bir-Sen, KESK, Eğitim-İş, Türk Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen Düzce Şubesi'ne bağlı yaklaşık bin kişi Anıtpark'ta eylem yaptılar.

Reklam
Reklam

Sendikalar adına açıklama yapan Eğitim-Bir-Sen Düzce Şubesi Başkanı Ömer Faruk Çelebi, zam oranını az bulduklarını ifade ederek, "2012-1013 yılı Toplu Sözleşmesi görüşmeleri Kamu İşveren Heyeti ile Kamu Görevlileri Sendikaları Görevlileri arasında gerçekleşmiş ve anlaşmazlıkla sonuçlanmıştır. Kamu görevlilerinin genelini ilgilendiren onlarca talebini görmezden gelen Kamu İşveren Heyeti, anlaşmazlığın, ilk toplu sözleşmede toplu sözleşme imzalanamamasının tek sorumlusudur. Sermayeye gelince kasanın kapısını ardına kadar açan hükümet, kamu görevlilerine verdiği değeri ortaya koymuştur. Maaş zammı tekliflerini, 2012 yılına ilişkin yüzde 10,26'lık yeniden değerleme oranına dahi çıkarmaya yanaşmayan hükümet, taban aylığa seyyanen zam, özel hizmet tazminatı ve ek gösterge artışları, toplu sözleşme ikramiyesi, ek ödeme artış talepleri, harcırah miktarı artışları, fazla çalışma ücretinin yükseltilmesi, ek ödemenin emekliliğe yansıtılması, eş ve çocuk yardımı, yemek yardımı, emeklilerin eş yardımından yararlanması, 4/C'lilere 200 TL seyyanen zam yapılması ve kadroya alınması başta olmak üzere kamu görevlilerinin genelini ilgilendiren onlarca teklifimize karşı teklif sunmayı bile gereksiz görmüştür" dedi.

Reklam
Reklam

Çelebi, yüzdelik zam oranını kabul etmediklerini belirterek, "Toplu Sözleşme Masası'nda ek ödeme mağduriyetimizin giderilmemesini, yüzdelik zam ve diğer toplu sözleşme tekliflerimizin karşılanmamasını kabul etmiyoruz. Bu duyarsızlığı protesto ediyor, Türkiye genelinde hizmet üretmiyoruz. 2010'da yapılan Anayasa değişikliği referandumunun üzerinden 19 ay geçtikten sonra Toplu Sözleşme Kanunu'nu çıkaran hükümet, 5 aydır kamu çalışanlarına zamlı maaş veremezken; şike, emekli vekillerin maaşları söz konusu olunca yerinde duramamakta, memur söz konusu olunca ise kılını kıpırdatmamaktadır. Vekillerin danışmanlarına, şoförüne ve sekreterine, bazı askerlere 'mali denge' endişesi taşımadan zam yapan hükümet, diğer kamu çalışanları söz konusu olunca yan yatmış, kırk dereden su getirmiş ve onlarca bahane üretmiştir. Bizim bahanelere karnımız toktur. Toplu görüşme tiyatrosundan kurtulmak için mücadele verirken, toplu sözleşmenin, sonuçları itibarı ile toplu görüşmelerin gerisinde kalması, 2,5 milyon memuru, 1,8 milyon memur emeklisini hayal kırıklığına uğratmış, ek ödemeden mahrum bırakılan öğretmen ve öğretim elemanlarını ise derinden yaralamış, moral ve motivasyonlarını adeta sıfırlamıştır" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Konuşmaların ardından alanda toplanan memurlar slogan atarak olaysız bir şekilde dağıldı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: