Düzceli Gençler Mangala’yı Tuttu

Türk zeka ve strateji oyunu olan Mangala Düzce’de tutuldu. Düzce Gençlik Merkezine gelen gençler vakitlerini...

Türk zeka ve strateji oyunu olan Mangala Düzce’de tutuldu. Düzce Gençlik Merkezine gelen gençler vakitlerini mangala oynayarak geçiriyor.

Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Gençlik Hizmetleri Daire Başkanlığı Çocuk Oyunları Şubesi tarafından ortaya çıkarılan Mangala, tüm Gençlik Merkezlerinde oynanmaya başladı. Zeka ve strateji oyunu olan Mangala Düzce’de de tutularak gençler arasında konuşulmaya başladı. Düzce Gençlik Merkezi Mangala oyununun yaygınlaştırılması ve öğrenilmesi amacıyla okullarda yaptığı tanıtımlar işe yaradı. Gençler okullarından arta kalan zamanlarında Gençlik Merkezine gelerek Mangala tahtasının başına oturuyor. Kendi aralarında turnuvalar düzenleyen gençler, yaz boyunca Mangala ile oynayacaklarını belirtirken turnuva düzenlenmesini istiyor.

Reklam
Reklam

Orta Asya'da Türk çobanları tarafından geliştirildiği kabul edilen Mangalayı dağdaki çoban, 70 yaşındaki bilginden 7 yaşındaki çocuğa kadar her yaştan ve kültürden insan oynayabiliyor. Bir başka özelliği ise bu oyunun toprağa karşılıklı altı çukur açıldıktan sonra etraftan toplanacak küçük çakıllarla bile oynanabiliyor olması. Hareket ettirmek anlamına gelen Mangalaya Anadolu'da farklı isimler verilmiş, kuyu ve güç oyunu ise en yaygın kullanılanları. Mangala'nın özellikle Osmanlı'nın son dönemlerinde kahvehanelerde tavla ve satranç kadar yaygın bir oyun olduğu belirtiliyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: