DÜZELTME- Din âlimi Çantay vefatının 47. yıldönümünde anıldı

Sayın Abonemiz,“Din âlimi Çantay vefatının 47. yıldönümünde anıldı” başlıklı haberin başlığında, 47. yıldönümü yerine sehven...

Sayın Abonemiz,
“Din âlimi Çantay vefatının 47. yıldönümünde anıldı” başlıklı haberin başlığında, 47. yıldönümü yerine sehven 74. yazılmıştır. Haberimizi düzelterek tekrar yayınlıyoruz. Saygılarımızla.

Cumhuriyet döneminin önemli din âlimlerinden Balıkesirli Hasan Basri Çantay, vefatının 47. yıldönümünde panelle anıldı. Balıkesir Yazarlar ve Şairler Derneği (BAYŞAD) tarafından düzenlenen panelde Çantay'ın TBMM'deki faaliyetleri, gençlik yılları, inanç dünyası, edebiyat anlayışı ve gazetecilik gibi yönleri ele alındı. Salih Tozan Kültür Merkezi'ndeki panele Balıkesir Üniversitesi (BAÜ) Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Zeki Çevik, araştırmacı yazar Aydın Ayhan, ilahiyatçı Mustafa Sarı, eğitimci Dr. Mustafa Özkan ve öğretmen Yusuf Akgül konuşmacı olarak katıldı.
Açılış konuşmasını yapan BAYŞAD Başkanı Mustafa Kuvancı, kuruluş amaçlarının Balıkesir'in değerlerini anmak, yaşayan şair ve yazarları bir çatı altında toplamak olduğunu söyledi. Aralık ayını, şehrin mihenk taşlarından Çantay'ı anma ayı ilan ettiklerini belirten Kuvancı, önümüzdeki günlerde İvrindi, Bigadiç ve Kepsut ilçelerinde de bazı etkinlikler düzenleyeceklerini kaydetti.
Yrd. Doç. Dr. Çevik ise 1887-1964 yılları arasında yaşayan Hasan Basri Çantay'ın, müthiş bir Allah ve Peygamber sevgisi taşıdığını belirterek, bitmeyen enerjisiyle insanı hayrete düşürdüğünü söyledi. 1. Meclis'te en çok konuşan mebusların başında geldiğini belirterek, "Her konuda fikir beyan etmiş. Milletin derdini, kendi derdi bilmiş. Meclis'teki konuşmalarından oluşan 600-700 sayfalık zabıt tutanakları var." dedi. Çevik, Çantay'ın Batı Anadolu'da Kuvayi Milliye'nin nasıl örgütlendiğini anlatan Meclis konuşmalarından örnekler verdi.
Araştırmacı yazar Ayhan da Çantay'ın gazetecilik yönlerini anlattı. Doğumundan bir yıl sonra çıkan çarşı yangınında, esnaf babasının dükkanının yandığını ve iflas ettiğini aktaran Ayhan, "Kendini çok iyi yetiştirmiş bir insan. Üstün zekasından dolayı henüz 14 yaşındayken dönemin valisi Ömer Ali Bel tarafından memur yapılıyor. Çok kitap okuyor ve üstün bilgisi nedeniyle dönemin valileriyle tartışıyor. Sırasıyla Nasihat, Balıkesir ve Yıldırım gazetelerini yayına hazırlıyor. 1914 yılında ise Karesi gazetesini çıkarıyor. Her gün müstear isimlerle beş makale yazıyor. Daha sonra İstanbul'a gidip Mehmet Akif Ersoy ile tanışıyor ve Ses gazetesini çıkarıyor. Yolsuzluklar ve rüşvet dosyaları üzerine yazılar yazıyor. Bunun üzerine hakkında tutuklama kararı çıkıyor ve bir süre kaçak hayatı yaşıyor." şeklinde konuştu.
İlahiyatçı Sarı ise 1963 yılında imam hatip lisesinde okurken Ersoy'u anma programına davet edilen Hasan Basri Çantay ile tanıştığını anlattı. Dinine son derece bağlı bir aydın olduğuna dikkat çeken Sarı, merhumun güzel bir ahlâk örneği gösterdiğini kaydetti.
Eğitimci Özkan, Çantay'ın inanç dünyası ve Kur'ân meali, öğretmen Akgül ise edebiyat anlayışı ve şairliği konusunda bilgiler verdi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz