Düzeltme- Manavgatlı Kadınların El Emeği Eserleri, Turistlerin Ilgisini Çekiyor

Sayın Abonemiz, 'Manavgat'ta Potansiyel İş Kadınları Fuarı açıldı' başlıklı haberimizi düzenleyerek yeniden servis ediyoruz. SaygılarımızlaManavgat'ta...

Sayın Abonemiz, 'Manavgat'ta Potansiyel İş Kadınları Fuarı açıldı' başlıklı haberimizi düzenleyerek yeniden servis ediyoruz. Saygılarımızla

Manavgat'ta tatil yapan turistler, özellikle kadınların el emeği göz nuru eserlerine büyük ilgi gösteriyor. Manavgatlı kadınların ev bütçesine katkıda bulunmak için yaptıkları el işleri, aynı zamanda Türk kültürünü dünyanın çeşitli yerlerindeki evlere taşıyor. Belçikalı folklor bilimcisi Marianne Bob, Anadolu kadının çok zengin el işi ve aksesuar becerisinin bulunduğunu söyledi.

Reklam
Reklam

Brüksel'de bulunan oturma, misafir ağırlama odası ve Şark köşesi eşyalarının önemli bir kısmını 8 yıldır tatile geldiği Antalya, Muğla, Safranbolu, Trabzon ve Kapadokya bölgesinde aldığını belirten Bob, tatil dönüşü Brüksel'e giderken yakın akraba ve arkadaşlarına boncuk ve iğne oyası ve nakış işlemeleri hediyeler aldığını kaydetti.

Manavgat'ta Sanayici ve İşadamları Derneği(MASİAD) tarafından kadınların yaptığı el işi göz nuru eserleri tanıtmak için üç yıldır Potansiyel İş Kadınları Fuarı düzenleniyor. Şubat ayında düzenlenen bu fuarın yanısıra pazar yerlerinde de kadınlar hünerlerini sergiliyor. Dernek Başkanı Ahmet Boztaş, Anadolu kadının zengin el işi emek gücü ve emekle ürünlere yansıyan yerli kültür zenginliğinin dünyaya tanıtılması gerektiğini anlattı.

Manavgat Halk Eğitim Merkezi(HEM) Müdürü Hüseyin Geyikoğlu, hanımların meslek sahibi ve el becerilerini göstermeleri için başta piko, kumaş boyama, kırkyama, bıçkı nakış, seramik boyama, folklorik bebek, iğne oyası ve el becerisi olan pek çok sayıda kurslarının olduğunu söyledi. Kursların amacının ev hanımlarına el becerisi kazandırmak ve meslek sahibi olmalarını sağlamak olduğunu belirten Geyikoğlu, hanımların yaptığı el işi ve göz nuru eserlerin satılmasında Manavgat'ın turizm potansiyelinin çok önemli şans olduğunu söyledi.

Reklam
Reklam

Belçikalı folklor bilimcisi Marianne Bob, Anadolu kadının çok zengin el işi ve takı aksesuarı becerisinin bulunduğunu söyledi. Brüksel'de bulunan oturma, misafir ağırlama odası ve Şark köşesi eşyalarının önemli bir kısmını 8 yıldır tatile geldiği Antalya, Muğla, Safranbolu, Trabzon ve Kapadokya bölgesinde aldığını belirten Bob, tatil dönüşü Brüksel'e giderken yakın akraba ve arkadaşlarına boncuk ve iğne oyası ve nakış işlemeleri hediyeler aldığını kaydetti. Bob, "El işi ürünlerde alın teri ve emek olduğundan benim için çok anlamlı. Anadolu kadınlarının yaptığı el işlerine hayranım. Her yörenin kendine özgü çok güzel el emeği ürünleri var. Türklerde el emeğine saygıyı ifade etmek için bu eser 'El emeği göz nuru dökülerek yapıldı' diyor. El işindeki zengin motifler beni büyülüyor. İşlemelerle göze çarpan en önemli sembol gül ve değişik desenlerdeki çiçek türleri. Buda insan, doğa ve canlılara gösterilen sevgiyi gösteriyor." dedi.

Folklorik bebek ustası Sehel Çavuş, evinde yaptığı folklorik bebekleri Manavgat'a tatile gelen turistlere satarak aile bütçesine aylık 700 lira katkıda bulunduğunu söyledi. Alman, İngiliz, Avusturya ve Belçikalı turistlerin el emeği ürünlere ilgi duyduklarını belirten Çavuş, Avrupalı bayan turistlerin genelde kadınların yaptığı el emeği göz nuru eserlere saygı göstererek ücret hakkını verdiklerini kaydetti.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: