Düzenleme, elektriğe çifte zam anlamına gelmiyor

Ankara (AA)- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, maliyet bazlı fiyatlandırma sistemine geçiş sürecinde yapılan düzenlemenin, elektriğe çifte zam anlamına gelmediğini belirterek, "Piyasa koşullarının maliyetleri azaltacak şekilde gelişmesi halinde, elektrik fiyatlarında bir ucuzlama da olabilecek" dedi.

MHP Karaman Milletvekili Hasan Çalış'ın soru önergesine yazılı yanıt veren Güler, doğalgaz alım fiyatlarının, diğer uluslararası doğalgaz alım anlaşmalarında olduğu gibi uluslararası ham petrol ve petrol ürünleri fiyatlarına endeksli formüllerle belirlendiğini anımsattı. Güler, BOTAŞ'ın toptan satış fiyatlarında, doğalgaz alım fiyatları ve dolar kurunun en önemli belirleyici unsurlar olduğunu ifade etti.

Reklam
Reklam

Alım fiyatları ve dolar kurundaki değişimlerin, doğalgaz toptan satış fiyatlarını etkilediğine işaret eden Güler, "Petrol fiyatlarındaki değişimin alım fiyatlarına etkisi, formül yapılarına göre, değişimi izleyen 3, 6, 9 aylık süreçlerde ortaya çıkmakta ve dolayısıyla petrol fiyatlarındaki artışlar ve düşüşler doğalgaz fiyatlarına gecikmeli olarak yansımaktadır" dedi.

Güler, BOTAŞ'ın, doğalgaz toptan satış fiyatlarını belirlerken, pazar durumu, ülkenin ekonomik şartları ve bunun gibi hususları dikkate aldığını, fiyatı, mümkün olan en makul seviyede belirleyerek, uygulamaya koyduğunu vurguladı. Güler, şunları kaydetti:

"Alım fiyatlarını etkileyen unsurlarda görülen artışların sebep olduğu doğalgaz ithalat fiyat artışları karşısında, BOTAŞ'ın basiretli bir tacir olarak fiyatlarında ayarlama yapması doğaldır.

Bununla birlikte, BOTAŞ, doğalgaz toptan satış fiyatını belirlerken, maliyetlerini oluşturan kalemlerdeki artış oranlarının yalnızca belli bir kısmını yansıtarak tüketiciye mümkün olabilecek en düşük seviyede fiyat belirlemektedir."

Reklam
Reklam

Bakan Güler, BOTAŞ'ın Haziran 2008'de uyguladığı doğalgaz toptan satış fiyatı ile alternatif yakıt fiyatları birim enerji bazında kıyaslandığında; fuel oilin doğalgaza göre yüzde 113, LPG'nin yüzde 341, kalorifer yakıtının yüzde 202, motorinin yüzde 338 oranında daha pahalı olduğunu bildirdi.

Maliyet bazlı fiyatlandırma sistemine geçiş sürecinde yapılan düzenlemenin, elektriğe çifte zam anlamına gelmediğini ifade eden Güler, "Elektriğin satış fiyatının, maliyeti baz alınarak belirlenmesi ve 1 Temmuz'dan itibaren de güncel maliyetler baz alınarak satış fiyatının oluşturulmasını esas almaktadır. Bu uygulama, elektriğe otomatik zam yapılacağı anlamına gelmeyip, piyasa koşullarının maliyetleri azaltacak şekilde gelişmesi halinde elektrik fiyatlarında bir ucuzlama da söz konusu olabilecektir" dedi.