Bir kişilik özelliğinden, bir yerin durumundan ya da bir sistemden bahsederken düzenli kelimesi kullanılır. Halk arasında günlük kullanımı oldukça yaygındır. Birden fazla anlamı olan kelimeler arasındadır. Nizami, tertipli, metodik gibi eş anlamlı kelimeleri vardır.
Komplo, hileli plan anlamlarına da gelen düzen kelimesinin içerdiği durum içinde düzenli ifadesi kullanılır. Dilimize Arapça olan nzm kökünden gelmiştir. Dizili, düzenli, intizamlı anlamlarına geçen muntazam kelimesinden Türkçe'ye geçmiştir. Düzen kelimesinin oluşturduğu durum için söylenir.
Türk Dil Kurumu, düzenli kelimesi için birden fazla tanım yapmıştır. İki adet olan bu tanımlar sıfat türündedir. Tanımlar ve cümle içinde kullanım örnekleri şöyledir:
Düzenli olan, yerli yerinde, kararlı, tertipli muntazam olan.
Örnek cümle:
"Hele, düzenli giyim diye bir dertleri hiç yoktur. (Samiha Ayverdi)"
Manzum, tertipli, nizami, sistemli, metodik, monoton, düzgün, intizamlı, organize, kararlı, muntazam, muntazaman kelimeleri düzenli yerine cümle içinde kullanılabilen kelimelerdir.
Ülkemizdeki bazı farklı bölgelerde halk dilinde başka anlamlarda da kullanılır. Örnek olarak Türkiye'de Halk Ağzından Derleme Sözlüğü'ne göre Erzincan ve Tokat'ta yalancı kişilere düzenli denir.
Bir kelimenin anlamını pekiştirmek için en iyi yöntem o kelimeyi cümle içinde kullanmaktır. Düzenli kelimesi de cümle içinde kullanılarak hangi amaçla kullanıldığı anlaşılabilir.
Kurulan cümlenin bütününe bakılarak düzenli yerine kullanılacak doğru eş anlamlı kelime de seçilebilir. Düzenli kelimesini ve düzenli eş anlamlısı olan kelimeleri kullanarak kurulan bazı örnek cümleler şunlardır: