DVI timleri kuruluyor

ERZİNCAN (İHA) - Dünyanın 29 ülkesinde bulunan, ancak şimdiye kadar çok büyük felaketler yaşamasına rağmen Türkiye'de kurulması gündeme bile getirilmeyen DVI (Disaster Victim Identification-Afet Kurbanlarının Kimlik Tespiti) timlerinin altyapısını, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İ. Hamit Hancı öncülüğündeki bir ekip oluşturuyor.

Erzincan'da 10-12 Ekim tarihleri arasında düzenlenen 1. Anadolu Adli Bilimler Sempozyumu'na katılan Prof. Dr. İ. Hamit Hancı, kurulma çalışmaları devam eden DVI timleri hakkında bilgi verdi. Sözkonusu timlerin, savaşlar, uçak ve gemi kazaları ile doğal felaketlerde hayatını kaybeden ve cesetleri tanınmayacak derecede zarar gören insanların kimlik tespitini yaptığını belirten Prof. Dr. İ. Hamit Hancı, Amerika, Almanya, İngiltere, Belçika gibi gelişmiş ülkelerin yanısıra, aralarında az gelişmiş ülkelerin de bulunduğu 29 ülkede, bu brimlerin faaliyet gösterdiğini söyledi.

Reklam
Reklam

"ÖRGÜTLENMEDE GEÇ KALDIK" Türkiye'de DVI ekiplerinin oluşturulması için başlattıkları eğitim çalışmalarının aralıksız devam ettiğini anlatan Prof. Dr. Hancı, "Yaptığımız işin önemi ilk defa 17 Ağustos depreminde ölen ve cesetleri haftalarca enkaz altında kalanların kimlik tespitine ihtiyaç duyulduğunda anlaşıldı. Biz örgütlenmede geç kaldık. DVI timleri, Ürdün, Suriye ve Estonya'da bile var ama biz daha yeni kuruyoruz. Bu timlerin yaygınlaşması için destek bekliyoruz" dedi.

Prof. Dr. Hancı, timlerin ülke genelinde yaygınlaşması durumunda her bölgenin kendi DVI timi olacağını ve muhtemel olaylarda bölgelerinde görev yapacağını ifade ederek, bir DVI timinde, adli patalog, adli odontolog, odontolog, adli antropolog, adli tıp uzmanı, adli biyoloji (DNA) uzmanı ve psikolog olması gerektiğini vurguladı.

GÖNÜLLÜ ÇALIŞIYORLAR Türkiye'de, Ankara Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalı ve Emniyet Genel Müdürlüğü, Asayiş Daire Başkanlığı, Suç Araştırma ve Soruşturması Eğitim Şubesi'nin (SASEM) gönüllü elemanları tarafından oluşturulan DVI ekibinde, Prof. Dr. İ. Hamit Hancı'nın yanısıra, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi DNA Laboratuvarı'nda görev yapan Biyolog Dr. Ayşim Tuğ ve Biyolog Yeşim Alakoç, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Füsun Yaşar ve EGM Asayiş Daire Başkanlığı Suç Araştırma ve Soruşturması Eğitim Şubesi'nde görevli Başkomiser Cem Mehmet Çetin yer alıyor.

Reklam
Reklam